Rádce Aha! Jak ve zdraví přežít plavbu na lodi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rádce Aha! Jak ve zdraví přežít plavbu na lodi!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia)

Na vodu se většinou balíme co možná nejúsporněji. Aby ne, když stačí zabalit stan, a do barelu se už skoro nic nevejde. Na tyhle věci se ale vyplatí vyhradit si trochu toho místa.

Helma a vesta
Řada lidí nad nimi jen máchne rukou nebo si vestu z půjčovny vezme jako podsedák na tvrdou lavici v lodi. Správně upevněná vesta a helma přitom dokážou ve většině případů při převrhnutí zachránit život. Především u dětí zkontrolujte, zda má vesta utažené popruhy a helma na hlavě nekloktá.

Záchranná házečka
Speciální plovoucí pytlík s lanem zvaný házečka by měl být v každé lodi. V nouzi vám pomůže tzv. pejsek, poloplná plastová lahev s nápojem, kterou si vodáci chladí za lodí v řece. V takovém případě ale myslete na to, že provázek k ní musí být dostatečně dlouhý a zároveň pevný, aby se při záchraně tonoucího nepřetrhl. A lahev také nesmí být nikdy úplně prázdná, aby s ní šlo házet.

Speciální boty
Do lodi si nezapomeňte vhodnou obuv. Naboso, nebo v obyčejných pantoflích byste si mohli při došlápnutí na kamenité dno přivodit úraz. Hodí se speciální neoprenové boty, boty do vody nebo nenasákavé sandály s pevnou špičkou i patou a hrubším vzorkem na podrážce.

Krém a čepice
Na širších řekách stín téměř nenajdete, a proto není dobré zapomenout na opalovací krém a čepici s kšiltem. Přestože jste doslova na dosah vody, hrozí nebezpečný úpal a spáleniny od slunce. Důležité je dodržovat i pitný režim.

Chytré hodinky
Bojíte se, že vám peněženka či mobil spadnou do vody? Stává se to běžně. Naštěstí je tu celá řada chytrých hodinek, které jsou vodotěsné a s nimiž můžete i bezkontaktně platit. A to v celé řadě kempů a vodáckých restaurací dnes už lze. V hotovosti tak můžete mít jen určitou částku a nemusíte riskovat, že vám peněženka uplave po proudu.

Pozor na jezy
V Česku je na 150 nebezpečných jezů a propustí. Jsou označeny výstražnými cedulemi a pokyny, jak se na nich chovat. A každý rok i jejich vinou vyhasne na vodě několik životů. Před každým splutím jezu proto zastavte a prohlédněte si ho. A když se vám nezdá, raději loď přeneste.

Raději se pojistěte
Řada pojišťoven umožňuje pojistku i na výlet po Česku. Určitě se hodí mít pojištěný úraz, mezi které patří i tonutí, ztrátu zavazadla nebo třeba krádež. A také odpovědnost. „Vzhledem ke stoupajícím částkám různých druhů odškodnění, zejména u škody na zdraví osob, je zapotřebí volit vyšší pojistné částky, minimálně tři až pět milionů korun,“ říká Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.