Neuvěřitelná výprava odvážlivců: Přepluli oceán na kormidle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Neuvěřitelná výprava odvážlivců: Přepluli oceán na kormidle

Policie jim okamžitě podala pití a oznámila jim, kde jsou
Policie jim okamžitě podala pití a oznámila jim, kde jsou (Foto Reuters, ČTK, Brazilská federální policie)

Jejich zoufalství a odvaha musí být nezměrná, když se uvolí jít do tak obrovského rizika! Možná inspirováni příběhem několika krajanů, kteří na kormidle nákladní lodi dopluli loni v prosinci Nigérie až na Kanárské ostrovy, se za štěstím vydali i oni. Akorát že neskončili v Evropě, ale v Brazílii! Na druhé straně Atlantiku!

Navzdory nebezpečí, hladu a chladu, se čtveřice Nigerijců vydala na moře ukrytá na listu kormidla nákladní lodi Ken Wave plující pod libérijskou vlajkou. Doufali, že přežijí, doplujou do Evropy a požádají tam o azyl. Jaké však bylo jejich překvapení, když místo na vysněný kontinent doputovali do Brazílie, konkrétně do města Vitória, 5600 km od Lagosu!

Měli velký strach, aby je neodhalila posádka, a tak se chovali velmi tiše. „Kdyby nás přistihli, možná by nás i hodili do vody,“ svěřil se jeden z mužů Thankgod Matthew (38). Pod nohama viděli spousty velkých ryb včetně žraloků a velryb. Asi po deseti dnech jim došly zásoby jídla a pití a další čtyři dny přežívali už jen na vlastní moči a slané vodě.

5600 Km

Vykoupení přišlo až ve chvíli, kdy je objevila hlídka brazilské pobřežní policie. Policista jim okamžitě podal lahev vody a sdělil jim, kde jsou. „Tohle je Brazílie? Já jsem to zvládl do Brazílie? Jsem šťastný!“ uvedl Roman Ebimene (35). Dva z uprchlíků však jeho nadšení nesdílí. Brazilské úřady je vrátily na vlastní žádost do vlasti, zatímco Matthew a Ebimene tam požádali o azyl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.