»Svatý grál« mezi vraky: Vyloví poklad za 455 miliard?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

»Svatý grál« mezi vraky: Vyloví poklad za 455 miliard?!

Španělská galeona, která je pod vodou přes tři století.
Španělská galeona, která je pod vodou přes tři století. (Foto Profimedia.cz)

Legendární loď San José je jádrem soudních sporů už od prvních spekulací o jejím nalezení na dně Karibiku. Vrak je totiž plný zlata v údajné hodnotě 20 miliard dolarů, takže 455 miliard korun! To je čtvrtina státního rozpočtu celého Česka! Teď už se prý její vyzdvižení blíží!

Španělská loď s 600 lidmi na palubě potopili Angličané během války o španělské dědictví a brzy se začala označovat jako »svatý grál« mezi ztroskotanými loděmi. Po tři staletí byla ztracena v Karibském moři, než ji v roce 2015 konečně objevil tým kolumbijského archeologického ústavu. Podmořské vozidlo REMUS, které ztroskotanou loď objevilo 600 metrů pod hladinou, pomohlo už dříve zmapovat místo nálezu slavného Titaniku.

Vzácný náklad, který loď vezla z Ameriky do Španělska, měl pomoci v tzv. válce o španělské dědictví, kdy se po vymření španělské větve Habsburků po trůnu natahovala většina evropských mocností v čele s Brity. A historie se opakuje i dnes. Poklad totiž vyvolává konflikt mezi několika zeměmi: Pohádkový zlatý poklad si totiž nárokují vedle Španělska také USA, Kolumbie a Bolívie. Španělé se po kořisti sápou samozřejmě proto, že galeona patřila do jeho královské flotily.

Kus vraku lodi San José.

Americká výzkumná společnost Glocca Morra (nyní Sea Search Armada) zase tvrdí, že loď objevila už v roce 1981 a předala její souřadnice Kolumbijcům pod podmínkou, že po nalezení plavidla získá nálezné ve výši poloviny hodnoty nákladu. Proti tomu se ohradil kolumbijský ministr kultury Juan David Correa s tím, že na udaných souřadnicích vrak nebyl a loď po 34 letech objevili zcela jinde. Vyzvednout urychleně náklad jim prý uložil sám prezident Gustavo Petro! V neposlední řadě si pak nález nárokují domorodci z Bolívie. Potomci kmene Qhara Qhara tvrdí, že převážené zlato a drahokamy vytěžili jejich zotročení předci, čili se jedná o jejich dědictví.

Španělská, či kolumbijská loď?!

Loď byla součástí flotily krále Filipa V., když ji v roce 1708 potopilo britské námořnictvo. Galéra s 62 děly plula z Portobela Panamě v čele flotily 14 obchodních lodí a 3 španělských válečných lodí. Kolumbie však nyní považuje San José za součást svého kulturního dědictví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.