Marná záchrana 5 pasažérů ponorky Titan: Všichni zemřeli v milisekundě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Marná záchrana 5 pasažérů ponorky Titan: Všichni zemřeli v milisekundě!

Toto jsou nebožáci, kteří se dostali do problémů v ponorce mířící k vraku Titaniku.
Toto jsou nebožáci, kteří se dostali do problémů v ponorce mířící k vraku Titaniku. (Facebook/Profimedia.cz/OceanGate)

Nebylo jim pomoci, všichni zemřeli milosrdně rychlou smrtí. A to v tom okamžiku, kdy se v hloubce přes 3 kilometry zbortila konstrukce amatérské ponorky, s níž se vydali na riskantní výpravu k vraku Titaniku. Trosky nalezli na dně oceánu asi 500 metrů od parníku, jehož 111 let starý vrak chtěli spatřit na vlastní oči.

Nález trosek a smrt všech pěti mužů na palubě oznámila americká pobřežní stráž stejně jako firma OceanGate, která expedici pro tři platící pasažéry (za cestu dali každý 5,4 mil. Kč), jednoho výzkumníka a pilota lodi (tím byl zakladatel a ředitel firmy) pořádala. Cestu i s prohlídkou lodi a návratem měli zvládnout zhruba za 8 – 9 hodin, jenže už po necelých dvou hodinách s nimi mateřská loď Polar Prince ztratila veškeré spojení. Právě v té chvíli zřejmě jejich plavidlo povolilo pod extrémním tlakem vody. Smrt všech tedy byla rychlá a bezbolestná. „Jednu milisekundu jste naživu a další už jste mrtvý,“ nastínil Dr. Dale Molé (67), bývalý ředitel oddělení podmořské medicíny amerického námořnictva.

„Tlak je tam tak extrémní, že jim rozdrtil plíce dřív, než si stačili uvědomit...“ V hlubinách je tlak o 400 atmosférách, přičemž běžně člověk žije v prostředí s jednou... Anebo ještě jinak – na každý centimetr čtvereční tam působí síla zhruba 380 kilogramů! Právě mimořádně vysoký tlak vody nejspíš způsobil porušení trupu ponorky. Pět kusů jejích trosek během čtvrtka nalezla na mořském dnu dálkově ovládaná bezpilotní ponorka kanadské lodi Horizon Arctics. 

Paul-Henri Nargeolet krátce předtím, než nastoupil na osudné plavidlo

Video se připravuje ...

Šlo o přední část plavidla, kde byla kupole s vyhlídkovým oknem z 18 cm silného akrylátového plexiskla, dále kryt zadní části trupu, přistávací rám a další dva kusy přetlakové komory. „Trosky odpovídají katastrofické implozi plavidla způsobené tlakem vody,“ oznámil velitel záchranné operace kontradmirál John Mauger. Ten postupně stahuje záchrannou techniku a personál z oblasti, zůstanou jen podmořské drony, které se mají pokusit vyzvednout trosky a nalézt těla obětí. „Což se nemusí podařit, tam dole je neuvěřitelně nehostinné a nebezpečné prostředí,“ upozornil Mauger.

O zkáze ponorky věděli už v pondělí!

Americké námořnictvo patrně zaznamenalo zvuk, pravděpodobně implozi Titanu, krátce poté, co byla ponorka nezvěstná. Přesto bylo zahájeno masivní pátrání v naději, že posádka bude nalezena živá. „Provedli jsme analýzu dat a zjistili anomálii odpovídající implozi či explozi v blízkosti místa, kde se Titan pohyboval, když ztratil spojení s mateřskou lodí,“ prohlásil vysoký představitel amerického námořnictva. Neví se ale, proč námořnictvo tuto informaci nezveřejnilo ani zda o tomto zjištění informovalo rodiny členů posádky.

Režisér filmu Titanic James Cameron: Proč ta šaráda?!

Postup ohledně výpravy Titanu i následné pátrání kritizuje i režisér filmu Titanic (11 Oscarů) a vášnivý potápěč James Cameron (68), který sám byl u vraku nejméně 33krát. Je také odborníkem na ponorky a konstruktérem stroje Deepsea Challenger, s nímž dosáhl dna Mariánského příkopu, tedy nejhlubšího místa na Zemi (10 994 m). „Už předem jsem upozorňoval, že je to příliš riskantní akce, která experimentuje s životy cestujících…“ nešetří Cameron provozovatele výletní ponorky. Zároveň nechápe, proč armáda, když od pondělí měla ze sonarů zachycený zřetelný zvuk imploze plavidla, vyhodila miliony dolarů za tak rozsáhlou záchrannou operaci.

Režisér James Cameron

„Celé to bylo jen natahování té děsivé šarády,“ ozval se zostra. „Různí lidé pobíhají a mluví o bouchání z hlubin a mluví o kyslíku a všech těchto dalších věcech. Přitom já jsem věděl, že ponorka leží přesně pod svou poslední známou polohou, a přesně tam ji také našli...“ diví se. Jednou z možností, proč rozsáhlé pátrání armáda rozjela, mohl být fakt, že si námořnictvo nebylo jisté správností této zprávy... 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.