Odvezte si už ten vrak! Jachta 007 konečně mizí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odvezte si už ten vrak! Jachta 007 konečně mizí

Švýcarský boháč nechal superjachtu napospas moři.
Švýcarský boháč nechal superjachtu napospas moři. (Reprofoto/Facebook: Σταμάτης Γαρδέρης)

Luxusní jachta s motivy Jamese Bonda, která loni ztroskotala několik metrů od ikonické pláže Kolona na ostrově Kythnos nějakých 90 km na jih od Atén, konečně odplouvá pryč. Převržené plavidlo z vody mizí po více než 6 měsících.

Loni v září se 49 m dlouhá jachta s názvem 007 přiblížila moc blízko ke břehu a narazila do skály. Převážela celkem 5 cestujících, všichni vyvázli živí, loď však skončila napůl potopená na boku. Pracovníci pobřežní stráže kolem plavidla tehdy rozmístili zábrany pro případ, že by z něj unikla nafta do moře, to se ale naštěstí nestalo. Loď se plavila pod britskou vlajkou, zřejmě ale patří nejmenovanému švýcarskému podnikateli. Na palubě má přístávací plochu pro vrtulník a do 5 kajut se vejde 10 lidí.

Měsíční ultimátum

Majitel jachty původně nechával celé měsíce plavidlo svému osudu, a tak řeckým úřadům došla trpělivost: Dali majiteli měsíc na vyproštění a odstranění lodě z vody pod hrozbou vysokých pokut. A věci se konečně daly do pohybu: „Loď je vyzvednuta a připravena vyplout. V řádu několika hodin od pobřeží konečně zmizí,“ napsal na sociální sítě starosta ostrova Stamatis Garderis. Letní koupání na Koloně tak bude nejspíš bez této nechtěné atrakce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.