Vikinskou loď staví už 3 roky: Po Odře do Polska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Vikinskou loď staví už 3 roky: Po Odře do Polska!

Daniel Juríček je na loď náležitě pyšný.
Daniel Juríček je na loď náležitě pyšný. (Foto ČTK/ Patrik Uhlíř)

V 11. století byla oblíbeným dopravním prostředkem Vikingů na jejich loupeživých výpravách. Nyní přesná replika lodi Gislinge vzniká na Brněnsku. Parta nadšenců ji tam staví již tři roky.

„Kdysi jsem jen tak plácl, že je mým snem doplout na vikinské lodi po Odře do polského Wolinu na vikingské slavnosti. Slovo dalo slovo a v roce 2020 jsme se do toho pustili,“ říká autor originálního nápadu Dan Juríček. Kamarádi doufali, že loď postaví během jediného roku. To by na to ale museli mít podstatně víc volného času. „Scházíme se jen v úterý, a to až po práci. Navíc loď budujeme úplně stejnými postupy a nářadím jako středověcí stavitelé. Práce nám proto zabraly už tři roky času,“ přiznává Daniel. 

Nadšencům zbývá dodělat kormidlo, stěžeň a havlinky (držáky na vesla – pozn. red.). „Věřím, že už koncem roku bychom se mohli dočkat křtu na řece Oslavě,“ doufá Juríček. Hlavním cílem ale zůstává polský Wolin.

Vše se dělá podle původních plánů.

Skandinávští piráti

Vikingové byli mořeplavci ze Skandinávie (dnešní Norsko, Švédsko a Dánsko – pozn. red.). V období od 8. do 11. století byli velmi obávanými piráty a bojovníky. Plavili se nejen po Evropě, ale také do Afriky, na Blízký východ a dokonce i do Severní Ameriky.

Převoz za 130 tisíc

Po dokončení musí stavitelé převézt loď z Oslavan na Odru. Transport plavidla není ovšem nic levného. „Budeme na to potřebovat přibližně 130 tisíc korun. Sháníme proto peníze na Hithitu a potřebujeme je dát dohromady do 16. října. Zatím nám lidé poslali asi třetinu,“ upřesnil Juríček. Dárce větších částek hodlá na lodi svézt.



Přečtěte si
XYZ3
9. 10. 2023 • 17:20

Snad vikingská loď...

pravlast
9. 10. 2023 • 14:47

Cože to vlastně staví? Vikinskou nebo vikinGskou loď? Kde asi žili ti tajemní vikinové??? PS: Už v redakci neshlastejte.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.