První zpověď australského trosečníka: Jedl jsem hlavně »sushi« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

První zpověď australského trosečníka: Jedl jsem hlavně »sushi«

Vyhublého trosečníka museli důkladně vyšetřit.
Vyhublého trosečníka museli důkladně vyšetřit. (Foto ČTK/AP, Reuters)

Australský trosečník Tim Shaddock je po třech měsících samoty uprostřed oceánu zpátky na pevné zemi. Do mexického přístavu Manzanillo se vrátil i se svou fenkou Bellou už posilněný a poprvé se svěřil o svých strastech v širém Pacifiku.

Australan uvízl na tři měsíce uprostřed Tichého oceánu, když mu bouře na cestě do Francouzské Polynésie zničila veškerou elektroniku v lodi, zůstal bez navigace i komunikace. „Měl jsem spoustu zásob, ale nemohl jsem si nic uvařit. Tak jsem jedl samé sushi,“ vtipkoval Tim, který se celou dobu živil hlavně syrovými rybami. „Už jsem ani nemyslel, že to přežiju,“ přiznal.

„Teď už je mi dobře, cítím se mnohem lépe. Jsem neskonale vděčný kapitánovi a posádce rybářské lodi, která mě zachránila,“ dojal se australský mořeplavec pořád ještě zarostlý tříměsíční bradou a hřívou. „Snažil jsem se dlouho najít štěstí sám v sobě a našel jsem ho na moři. Často jsem plaval a užíval si chvíle ve vodě,“ přiblížil Shaddock i své psychické rozpoložení.

Zarostlý Tim Shaddock už se vidí doma v Austrálii.

Objevily se také nové záběry z okamžiku, když Tima zachránila rybářská loď. Na videu se blížila k jeho katamaránu, a jakmile kapitán Andres trosečníka pozdravil, ztrápený Tim si položil ruku na hruď a přemohly ho slzy. Hlas se mu zlomil dojetím, když děkoval za záchranu prvním lidem, které po třech měsících viděl. „Nemám žádné zbraně ani drogy, jen rybářské náčiní, klidně se podívejte,“ vyzval zachránce.

Mexičtí rybáři během cesty zpět na pevninu vyhublého trosečníka ošetřili a nakrmili i Bellu, která si vmžiku získala srdce celé posádky. „Je to rozená Mexičanka. Prostě za mnou pořád chodila a nechtěla mě opustit, i když jsem jí chtěl najít lepší domov,“ odhalil Shaddock příběh, jak se s fenkou seznámil. Bella nakonec svou rodinu našla, zůstane s jedním z rybářů, kteří ho zachránili. „A já už se těším zase za svou rodinou,“ dodal šťastně Tim.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.