Trojice trosečníků v Tichém oceánu: Zachránil je obří nápis v písku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Trojice trosečníků v Tichém oceánu: Zachránil je obří nápis v písku

Nápis byl z nebe vidět.
Nápis byl z nebe vidět. (Foto Australské námořnictvo, Pentagon, Google Maps)

Pátrání po třech námořnících z Mikronésie, kteří se ve čtvrtek ztratili v Tichém oceánu, má šťastný konec. Vrtulníky australského námořnictva je objevily na opuštěném ostrově jen díky obřímu nápisu SOS, který vyryli do písku.

Trojice se ztratila ve čtvrtek během 42 kilometrů dlouhé plavby mezi mikronéskými atoly, když jim došel benzín a ztratili směr. Jejich zmizení bylo v sobotu nahlášeno úřadům a americká pobřežní hlídka ostrovu Guam vyhlásila pátrání, ve kterém poskytla pomoc i australská vojenská loď HMAS Canberra nesoucí několik helikoptér. Trosečníky objevili na neobydleném ostrůvku Pikelot, což je 190 kilometrů od místa, ze kterého muži o tři dny dříve vypluli. Celý ostrov má na délku pouhých 450 metrů, a proto je téměř zázrak, že na něj helikoptéra tak daleko od místa zmizení narazila. „Jsem hrdý na odezvu a profesionalitu všech na palubě, protože plníme svou povinnost přispívat k bezpečnosti života na moři kdekoli na světě,” prohlásil o akci kapitán australské lodi Terry Morrison, která trosečníkům přispěchala na pomoc s vodou a potravinami. Podle australského ministerstva obrany jsou námořníci v pořádku.

Falešná zkratka

Nouzový signál SOS (. . . / - - - / . . . ) je kód Morseovy abecedy, který představila německá vláda v roce 1905 za účelem zdůraznění důležitých rádiových zpráv. Přestože písmena ve skutečnosti nic neznamenají a takto zapsána jsou jen pro snadnou siganalizaci v Morseově abecedě, mnozí písmena považují za zkratku anglických vět Save Our Ship (česky: Zachraňte naši loď) případně Save Our Souls (česky: Spaste naše duše).

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.