Rádce Aha: Jak bojovat s mravenci?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rádce Aha: Jak bojovat s mravenci?!

Jak bojovat s mravenci?
Jak bojovat s mravenci? (Foto scom)

Stačí pár drobků pod skříní na chalupě či sladká úroda na zahradě a zástupy mravenců se vyrojí z kdejaké škvíry. Poradíme, jak s nimi zatočit.

NAJDĚTE HNÍZDO
Zástup mravenců vám pochoduje místností a vy nevíte, odkud a kam jdou? S největší pravděpodobností z hnízda ke zdroji jídla a zpět. Kde přesně je hnízdo, zjistíte snadno. Na tvrdý papírek kápněte trochu medu, dejte ho vedle cestičky a sledujte, co se bude dít. Mravenci, kteří se na něm napasou, se s největší pravděpodobností vydají přímo zpět do hnízda.

ZABÍT MUSÍTE CELOU KOLONII
Mravenčí kolonie může mít miliony jedinců. Všechny je rodí královna, které dělnice snášejí potravu z okolí. A když sprejem zabijete jen dělnice, rychle je nahradí jiné. Proto se používají pomalu působící pesticidy, které si mravenci nanosí do hnízda, čímž otráví zbytek kolonie. Kromě speciálních chemických látek můžete vyzkoušet třeba kukuřičnou moučku, kterou mravenci neumí strávit a pojdou. Podobně fungují i kvasnice s cukrem.

JSOU UŽITEČNÍ
Jestliže vám nezpůsobují obtíže, mravenců se nezbavujte. Dokážou si totiž poradit s velkým množstvím obtížného hmyzu. Zároveň ale chovají a ochraňují mšice.

BEZ CHEMIE

Ve skleníku
Ve skleníku většinou nechceme používat chemii. Pomůže třeba celer nakrájený na plátky a osolený. Když pustí šťávu, zasypte ho ještě skořicí a umístěte na několik míst.. Aromatická kombinace mravence vypudí.

V dlažbě
Mravenců, ale i plevele ve spárách dlažby se zbavíte tím, že je zalijete vřelou vodou s jarem a posolíte.

V záhoncích
Mravence odpuzují silně aromatické byliny, jako je levandule, máta, majoránka, bazalka, řebříček, okurka, česnek či cibule.

V interiéru
To, že nesnáší silné aroma, můžete využít i v interiéru. Na místa, kudy chodí, nastražte aromatický hřebíček, skořici, bobkový list, vatičky namočené v oleji čajovníku (tea tree) nebo olej z citrusů. Pomůže i octový postřik.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.