Helmy na kola a brusle: Dobře chrání i ty levné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Helmy na kola a brusle: Dobře chrání i ty levné!

Přilba je důležitá součást výbavy každého cyklisty.
Přilba je důležitá součást výbavy každého cyklisty. (archiv Blesku)

Německý autoklub ADAC a český ÚAMK otestovaly nedávno 10 modelů cyklistických a bruslařských přileb. Druhá nejlevnější byla zároveň druhá nejlepší.

Kola a brusle patří neodmyslitelně k dovolené. ÚAMK proto varuje, že bez helmy může být takový sport hazardem se zdravím. Čeští a němečtí odborníci proto otestovali 10 modelů přileb a zjistili, že drahé u nich nutně neznamená kvalitní. Nejdražší i nejlevnější přilba ve výběru dosáhly stejného počtu bodů a druhá nejlevnější přilba byla dokonce nejlepší, co se týče ochrany při pádu. Skvělým výsledkem přitom bylo, že při pádu na zem může i ta nejhorší zachránit život, pokud je správně nošena.

Jak vybírat?
Odborníci z ÚAMK doporučují vybírat kromě bezpečných helem také ty, které mají výrazná barevná provedení a ideálně když disponují i LED světlem.

Vítěz: Lehká a dobře stavitelná
Zlato si z testu odnesla Uvex hlmt 4 cc. Je lehká, snadno nastavitelná, pohodlná a s dobrou ventilací. Autokluby u ní kritizují jen nízkou viditelnost za tmy.

Nejslabší: Odlomil se popruh
Slabší ochranu při pádu zaznamenaly přilby Alpina a Fischer. U prvně jmenované se zlomilo připevnění popruhu k přilbě a u helmy Fischer, která skončila jako poslední, se teplem odlepily vnější vrstvy fólie.

 

 

Helmy.
Helmy.
helma

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.