Po 219 dnech čápi znovu na komíně: Přišlo jaro! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Po 219 dnech čápi znovu na komíně: Přišlo jaro!

Po 219 dnech čápi znovu na komíně.
Po 219 dnech čápi znovu na komíně. (Foto capibohuslavice.cz)

A je to tady! Do Česka přiletěli čápi, neklamná předzvěst, že zima je definitivně tatam a nastává jaro. Na tovární komín v Bohuslavicích u Trutnova dosedli v pátek a hned byli jako doma.

Pětice opeřenců začala kroužit kolem komína v pátek za soumraku. Vznášeli se ve vzduchu a vypadalo to, jako by učili létat své potomky. Čápi se na komín vrátili po 219 dnech.

Jsou tu poprvé?

Přistát na hnízdě v silném severozápadním povětří nebylo nic jednoduchého. Nakonec se to podařilo pouze třem. „Ani jeden z čápů není kroužkovaný, pravděpodobně v Bohuslavicích ještě nikdy nebyli,“ shodují se ornitologové, kteří každý jejich pohyb sledují prostřednictvím kamery.

Pravidelně šest let

Čápi na bohuslavickém komíně, který má osm boků a stojí v bývalém podniku Kara, nejsou poprvé. „Přilétají k nám pravidelně už od roku 2014. Jakmile po zimě sleze sníh, už je vyhlížíme a nemůžeme se dočkat, až nám budou kroužit nad hlavami,“ popisují starousedlíci. Často je i pozorují, když v polích za vesnicí loví hlodavce.

Urazí tisíce kilometrů

Čápi do našich zeměpisných šířek přilétají ze Senegalu v západní Africe přes Západní Saharu, Mauritánii, Maroko, Španělsko, Francii a Německo. Uletí tak vzdálenost kolem 5 tisíc kilometrů. Vrací se k nám ale také od Viktoriina jezera v Ugandě přes Súdán, Egypt a Blízký východ, Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko. Tahle trasa je dlouhá 6 tisíc kilometrů.

Opeřenec v číslech

Výška: 1 metr

Rozpětí křídel: 2 metry

Váha: 3,6 až 4,4 kg

Dožívá se: 14 let, nejvyšší zjištěný věk je však 27 let P

otrava: žáby, hraboši, drobné rybky či plazi



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.