Ne všechny země se koronaviru bojí: PANIKA VERSUS OPATRNOST | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ne všechny země se koronaviru bojí: PANIKA VERSUS OPATRNOST

Nákaza se šíří i ve Spojených státech. Prezident Donald Trump ale chce některá opatření v méně postižených oblastech zmírnit. (24. 3. 2020)
Nákaza se šíří i ve Spojených státech. Prezident Donald Trump ale chce některá opatření v méně postižených oblastech zmírnit. (24. 3. 2020) (Reuters)

Nejhorší je panika, přehnaná opatření škrtí ekonomiku a stejně je to u mladých jen taková chřipka. V podobném duchu mnozí vidí pandemii SARS-CoV-2 i přísná opatření, jež zavádí stále víc zemí. A vidí to tak i představitelé některých zemí. Jenže ne všem ten klid vydrží.

Indie: Miliardová karanténa
Takhle razantní opatření nenasadila ani Čína. Ač má případů relativně málo, v úterý druhá největší země světa zakázala prakticky všem z 1,35 miliardy svých obyvatel nejméně na tři týdny chodit ven. „Prosím, nechoďte v panice na nákupy, úřady všechny potřeby zajistí,“ slíbil premiér Naréndra Módí. Nemálo Indů však zákazy porušuje: kdo žije »z ruky do huby«, bojí se víc hladovění než nákazy.

Španělsko: Největší polní nemocnice
„Jsme v kritickém momentu, to nejhorší teprve přijde,“ prohlásil španělský premiér Pedro Sánchez. V hlavním městě o víkendu zahájila provoz největší polní nemocnice Evropy: armáda bleskurychle přebudovala kongresovou halu. Zatímco veletrhy se tam obvykle chystají 18 dní, akci vojáci stihli za 18 hodin. Lazaret má 5000 obyčejných lůžek a 500 pro intenzivní péči. Lehčí případy už se ubytovávají po hotelích.

Británie: Blesková otočka
Do minulého týdne britská vláda nechávala viru skoro volný průběh, víceméně jen vyzývala seniory, ať nechodí ven. „Musím to říci na rovinu: více rodin předčasně přijde o své milované,“ prohlásil v půlce března premiér Boris Johnson. Až minulý pátek uzavřel školy a hospody. „Koronavirus je největší hrozba za poslední desítky let,“ prohlásil pak v pondělí večer. „Musíte zůstat doma,“ vybídl britský lid a povolil jen nutné nákupy, jednu zdravotní vycházku denně a cesty do práce, nelze-li pracovat z domova.

Rusko: Zakuklený Putin
Doteď Kreml držel linii, že má situaci v Rusku pod kontrolou a že ze 165 tisíc testů bylo jen 500 pozitivních. Jenže čísla začala růst, navíc je mnozí – včetně moskevského starosty Sobjanina – mají za podhodnocená. V úterý už prezident Vladimir Putin navlékl protichemický oděv a zkontroloval nemocnici na moskevské periferii, která se má soustředit na boj s koronavirem. Včera na celý příští týden vyhlásil placené volno. „Věřte mi, nejbezpečnější teď je zůstat doma,“ vyzval prezident včera a odložil referendum o tom, zda má zůstat v čele země i po vypršení prezidentského mandátu. To se mělo konat 22. dubna. Před dvěma týdny zároveň začala u Moskvy v polích rychlostavba nové nemocnice po čínském vzoru. V dubnu už má sloužit víc než šesti stovkám nakažených koronavirem.

USA: Do Velikonoc jsme v klidu
Americký prezident Donald Trump (73) se už vyjádřil, že »je to válka s neviditelným nepřítelem «, ale je si jistý, že »totální vítězství « přijde dřív, než myslíme. „Bylo by krásné mít o Velikonoční neděli (12. dubna) nacpané kostely,“ prohlásil v úterý. Švédsko: Školy dál učí Země stejně velká jako Česko je na tom hůř: testovali zhruba stejně případů, pozitivních bylo o polovinu více (2300). A hlavně: už nejméně 40 Švédů zemřelo. Postup úřadů je nicméně docela ležérní: Vláda zakázala akce nad 500 lidí a zavřela hranice, střední a vysoké školy učí na dálku. Vše ostatní jsou jen doporučení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.