Černý čáp záhadně uhynul v africké Etiopii: Jeho vysílačka je v chýši! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Černý čáp záhadně uhynul v africké Etiopii: Jeho vysílačka je v chýši!

Mirka Šejnová vypouští mladého čápa černého do volné přírody.
Mirka Šejnová vypouští mladého čápa černého do volné přírody. (Foto Záchranná stanice Makov)

Vzácný čáp černý, kterého se podařilo odchovat v záchranné stanici Makov handicapovaným rodičům, zahynul v Africe. Pták dostal na cestu vysílačku, ta se ale už měsíc ozývá z jednoho místa v Etiopii.

Čapí dorostenec zdárně přeletěl 12 států a urazil přes pět tisíc kilometrů. O jeho cestě za teplem měli ochránci přírody podrobné informace díky solární vysílačce, kterou dostal při vypuštění do volné přírody. Signály z batůžku zaznamenávaly jeho pohyb. Smrt je ale obestřena tajemstvím. Podle odborníka na telemetrii zvířat Lubose Peskeho, čáp migroval na přirozené zimoviště u horských říček v Etiopii. „Nejdříve byly signály zaznamenány v porostu svahu u řeky, pak od řeky a od chýše, patrně místního kostela, kde jsou doteď. Mohlo jít o usmrcení nebo jen nález. Závěr je, že čáp je mrtvý a vysílač je v chýši nebo v kostele,“ uvedl Lubos Peske. Mrtvý čáp černý je jedním ze tří sourozenců, které se letos podařilo odchovat v záchranné stanici Makov v Čížové na Písecku.

Zhruba za měsíc a půl urazil podle signálu z vysílačky mladý čáp černý pět tisíc kilometrů do Afriky. Tam jeho pouť skončila.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.