Opička Talapoini severní: Roztomilá stydlivka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Opička Talapoini severní: Roztomilá stydlivka?

Působí jako stydlivka...
Působí jako stydlivka... (Foto pro Aha! – M. Juran, S. Jiřičková, ara)

Říká se, že co je malé, to je hezké. I takové stvoření může ale překvapit a vyvolat dojem strašlivého, děs budícího tvora. Proměnit se v něj umějí talapoini severní v královédvorském safari parku, známí jen jako roztomilé opičky.

Návštěvníci zoo dokážou u pavilonu s talapoiny postávat i desítky minut. Není divu. Opičky rozkošného vzhledu a legračně působícího chování je přitahují svoji aktivitou, krásnými kukadly a velkýma výraznýma ušima. Děti talapoiny pozorují s takovým nadšením, že by si je nejraději odnesly domů na hraní. To by si ale možná rozmyslely, kdyby viděly, jak dlouhé špičaté zuby skrývá v tlamičce, a že i tak malé zvířátko umí pohrozit a nahnat strach nepříteli.

Nejmenší a plavec
Talapoin severní je nejmenším kočkodanem a zároveň jednou z nejmenších opic v Africe. V přírodě žije v zaplavovaných částech pralesů podél řek. Vody se nebojí, je plavec. Pojídá plody, listí, rostlinné výhonky a nepohrdne drobnými živočichy. „Ve Dvoře Králové chováme talapoiny od roku 2014,“ uvedl mluvčí safari parku Olive Le Que.

Zamilovaný pár
V královédvorském safari parku žijí dva talapoini. Jde o samečka Tiziána a samičku Felicitu. Oběma je osm let. Když se před pěti lety stali novými obyvateli zahrady, bylo hned jasné, že jejich soužití bude harmonické a plné lásky. Zaměstnanci safari parku je zachytili, jak se k sobě tulí a splétají dohromady své 35 centimetrů dlouhé ocásky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.