První tučňák sezóny: Roste a sílí po natrávených rybkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

První tučňák sezóny: Roste a sílí po natrávených rybkách

Kotrolují jeho zdravotní stav, ale jestli je to kluk nebo holka zjistí s jistotou až později z testů DNA.
Kotrolují jeho zdravotní stav, ale jestli je to kluk nebo holka zjistí s jistotou až později z testů DNA. (Foto – DWC/mjb)

O první »sametový« přírůstek letošní sezóny v hejnu pečují tučňáci Humboldtovi v Zoo Praha. Rodiče jsou vzorní a pomoc chovatelů s přikrmováním potomka nepotřebují.

Máma s tátou se o mládě starají společně a povinnosti si spravedlivě dělí na půl. „Stále ho ještě zahřívají a samozřejmě také krmí,“ říká kurátor ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl. Hladový krček rodiče nasytí tak, že sami natráví mořské ryby, které mu pak dávají do zobáčku. A jde jim to skvěle. Když se mládě vyklubalo, vážilo 80 gamů a teď už má 400 gramů. Z prachového chmýří se zhruba do dvou měsíců přepeří do šatu typického pro tučňáky. Na hrudi pak bude mít jako ostatní specifické tečky, podle kterých je chovatelé rozeznávají. „Je to pro nás trochu složitější, ale je to lepší než je označovat na křídlech čísly nebo barvami. Počet a rozmístění teček nejsou nikdy stejné. Je to jako otisky prstů u člověka,“ vysvětluje Vaidl. 

Víte, že...

... zatímco na souši se tučňák Humboldtův jen kolébá, ve vodě doslova létá rychlostí až 35 km/h. Hnací silou je při tom pohyb křídel, nohy slouží jako kormidlo?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.