První tučňák brýlový vylíhnutý v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

První tučňák brýlový vylíhnutý v Česku

Okolí hnízda si rodiče bedlivě střeží a k mláďatům nepustí ani fotografa. Takto se podařilo zachytit jedno z nich jejich ošetřovateli.
Okolí hnízda si rodiče bedlivě střeží a k mláďatům nepustí ani fotografa. Takto se podařilo zachytit jedno z nich jejich ošetřovateli. (Foto Zoo Ústí nad Labem)

Obrovský chovatelský úspěch zaznamenala zoologická zahrada v Ústí nad Labem poté, co se ve výběhu tučňáků vyklubala dvě mláďata tučňáka brýlového.

 „Vzhledem k tomu, že tento druh v České republice žádná jiná zoo nechová, je to poprvé nejen v historii zoo, ale i v rámci celé Unie českých a slovenských zoologických zahrad,“ pochlubila se mluvčí zahrady Věra Vrabcová. Páření zpozorovali chovatelé mezi samcem Alfiem a samicí Bobinou, jejíž originální jméno zní Jamealybillybob. Pár si vybral ke hnízdění skalní dutinu, do které si nosil suché rákosí, trávu a větvičky. Postupně si tak postavil hnízdo.


„Protože téměř nevylézali, rozhodli jsme se do kmene před dutinu nainstalovat fotopast, která nám následující dny ukázala, že jsou v hnízdě dvě vajíčka, což je u tučňáků našeho druhu konečný počet,“ popsal zoolog Lukáš Ševcovic. Po několika týdnech se z nory začalo ozývat pípání. „Ze záběru jsme zjistili, že se vylíhlo první mládě a že je v pořádku. Za dva dny bylo na videozáznamu viděno líhnutí druhého mláděte. K prvnímu krmení došlo po dvou dnech od vylíhnutí, než mláďata tučňáků strávila vaječný žloutek,“ doplnil zoolog.


Africký gentleman
Páření tučňáků předchází elegantní námluvy, při kterých se pár vzájemně dotýká a »zdraví« vzájemným třetím hlavy a krku. Samec se pak snaží zaujmout ještě hlasitým troubením. Pokud se námluvy neodehrávají přímo u hnízda, může tučňák brýlový ohromit samici zdánlivě romantickým tanečkem, tedy tak, že hlavu přikrčí k tělu a obchází samici kolem dokola. Tučňáci brýloví jako jediní hnízdí na pobřeží jižní Afriky.

Víte, že...
...tučňák brýlový dosahuje výšky 60 až 70 cm a hmotnosti 2 až 4,5 kg?
...živí se převážně menšími druhy ryb, jako jsou ančovičky či sardinky.
...může se v moři ponořit do hloubky větší než 100 metrů?

Na video tučňáků se můžete podívat zde:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.