Ptáček krutihlav obecný: Vydává se za hada s hlavou otočenou o 180° | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ptáček krutihlav obecný: Vydává se za hada s hlavou otočenou o 180°

Krutihlav obecný připomíná vrabce. Přes oko a po stranách krku se táhne jedna, přes střed temene a hřbet druhá tmavá páska.
Krutihlav obecný připomíná vrabce. Přes oko a po stranách krku se táhne jedna, přes střed temene a hřbet druhá tmavá páska. (Foto pro Aha! – Václav Šena, Miroslav Bobek, Profimedia.cz)

Extrémně vzácný krutihlav obecný si oblíbil oblast Labských pískovců Národního parku České Švýcarsko. Přestože je zapsán v Červeném seznamu ČR jako zranitelný druh a Ministerstvo životního prostředí ho eviduje jako silně ohroženého, napočítali správci parku už zhruba 10 hnízdících párů. 

„Stavy těchto ptáků z řádu šplhavců, kam patří také datli, strakapoudi či žluny, se v západní a střední Evropě snižovaly od počátku 20. století,“ popsal mluvčí parku Tomáš Salov.


Jaký je jejich přesný počet v Česku, není známo, na konci 80. let ale odhadovali ornitologové výskyt až pěti tisíc párů, na počátku 21. století hnízdilo v ČR už jen asi dva tisíce krutihlavých dvojic. „Jednoho se nám dokonce podařilo okroužkovat během nedávné akce pro veřejnost nazvané Vítání ptačího zpěvu,“ uvedl ředitel správy parku Pavel Benda.
Ornitologové se teď proto na výskyt ohroženého druhu v Národním parku více zaměřují a snaží se krutihlavovi připravit dobré podmínky k zahnízdění.


Při ohrožení se maskuje
Jméno tito ptáci dostali podle charakteristické obranné reakce. Pokud se cítí být ohroženi, natáhnou krk a otáčejí hlavou až o 180 stupňů, vzniká tak dojem hadovitých pohybů, kterými odradí nepřítele.

Radují se z lachtánka
Rodinka lachtanů v pražské zoo má nového člena. Mládě v pátek porodila samička Abeba (16), dcera hrdiny povodní 2002 Gastona (†12). Je to její již pátý potomek, a tak o něj vzorně pečuje a nepouští ho z dohledu. I když voda je živlem lachtanů, mládě do bazénu máma pustí až tak za dva měsíce. Zatím je jeho srst smáčivá, mohla by se nacucat a prcek by utonul.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.