Pětice nosorožců: Do Afriky se vrací v bedně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pětice nosorožců: Do Afriky se vrací v bedně!

Trénování a zvykání na bednu probíhalo od podzimu.
Trénování a zvykání na bednu probíhalo od podzimu. (Foto Safari park Dvůr Králové, S. Jiřičková, J. Pecharová)

Už jen tři dny zbývají do propuknutí největšího nosorožčího transportu z Evropy do Afriky. V neděli vyrazí ze safari parku ve Dvoře Králové pětice nosorožců černých nebo též dvourohých do Rwandy. Tam má přispět k obnově svého druhu, který tu vybili pytláci. Vrací se tak do vlasti svých předků!

Na záchranářskou misi zahrada už od podzimu připravovala samice Jasmínu (8) a Jasiri (2) a samce Mannyho (7) a samici Olmoti (3), dovezenou z Velké Británie a samce Mandelu (3) z Dánska. Byli vybráni jako nejvhodnější pro záchranu svého druhu na černém kontinentu z hlediska genetiky a věku z 90 nosorožců dvourohých chovaných v evropských zahradách.



„Od podzimu jsme pětici u nás dávali dohromady. Učili se společně žít a snášet se. Následně jsme je připravovali na transport v bednách, aby si zvykli na stísněný prostor,“ uvedl zoolog Jiří Hrubý. „Ta nejmladší zvířata se učila nejrychleji. Obavy jsme měli u Jasmíny, která bývá nervózní, ale i ta nakonec už v první den tréninku do bedny vlezla bez problémů,“ dodal Hrubý. Nosorožci vyrazí v přepravních bednách na nákladním autě v neděli brzy ráno na pražské letiště. Tam by měli být kolem poledne a vpodvečer odtud poletí zhruba sedm hodin do hlavního města Rwandy Kigali. Do svého nového domova, kterým bude přísně střežený park Akagera ve Rwandě, dorazí v pondělí dopoledne. Během cesty budou při vědomí.


Dostanou vysílačky
Ve Rwandě budou nosorožci zpočátku umístěni v menších oplocených ohradách z kůlů. Poté, co se aklimatizují, budou vpuštěni do většího výběhu ohraničeného plotem. Posléze je čeká vypuštění na území poloostrova. Do té doby dostanou do rohů vysílačky, aby pro monitorování jejich volného pohybu.

Projekt za miliony
Celý projekt bude stát okolo 4,3 milionu korun, přičemž tato částka zahrnuje 3,5 milionu korun na transport nosorožců letadlem a zbytek sumy padlo na pořízení přepravních beden. Peníze jsou od dárců a z výtěžků, které má safari park ze svých akcí.

Víte, že...
...ve volné přírodě zbývá už jen přibližně 5000 nosorožců černých? Pytláci je vybíjejí kvůli získání rohoviny, s níž se nelegálně obchoduje především v jihovýchodní Asii.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.