Po zimě se ibisové vrátili do venkovní voliéry: Rudý klenot vyletěl za sluncem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Po zimě se ibisové vrátili do venkovní voliéry: Rudý klenot vyletěl za sluncem

První prolet v letní venkovní voliéře.
První prolet v letní venkovní voliéře. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Dlouhé nohy i krk, zahnutý zobák a červené zbarvení. Ibis rudý je v Trinidadu, ostrově v karibském moři, dokonce národním ptákem. Spolu s jejich bílými příbuznými je nyní v zoo Jihlava po zimě vypustili z vytápěných vnitřních ubikací do venkovní voliéry.

„Nesnášejí sebemenší mráz, a tak pokaždé čekáme, až jarní mrazíky přejdou,“ vysvětloval chovatel Michal Kratochvíl, když křehké krasavce společně se zooložkou Kateřinou Kucírkovou vypouštěli z přepravních beden. Ptáci si okamžitě v nezvykle velkém prostoru protahovali svá po zimě ztuhlá křídla.

Stará se máma i táta

V zahradě chovají osm rudých a tři bílé brodivé ptáky. Musí žít ve skupině, jsou velmi společenští. Hnízdí v početných koloniích. Samice snáší jedno až tři vejce a oba rodiče na nich střídavě sedí po dobu 23 dnů. O mláďata pak pečují 42 dnů. V Jihlavě se poprvé rozmnožili v roce 2017.

Víte, že...

...ibis rudý a bílý je brodivý pták z bažin Jižní Ameriky, Trininadu a Tobaga? V zajetí se dožívá až 20 let.

Barva z krabů

Živí se zejména rybami, obojživelníky, plazy a korýši. Mladí ptáci jsou šedo-bílí, postupem času však díky požírání červených krabů získají své charakteristické zbarvení. V zajetí jim jejich oblíbenou stravu musí nahradit umělé barvivo v krmivu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.