Na teplárně v Trmicích hnízdí sokoli: Rodino, nesu oběd! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Na teplárně v Trmicích hnízdí sokoli: Rodino, nesu oběd!

Mrtvé ptáky a myši nosí do hnízdiště na komíně teplárny v Trmicích.
Mrtvé ptáky a myši nosí do hnízdiště na komíně teplárny v Trmicích. (Foto Teplárna Trmice)

Kolem fičí severák, ale v hnízdní budce na komínu teplárny v Trmicích na Ústecku se začíná rozrůstat rodinka sokolů stěhovavých. Fotopast zachytila samce, který se stará o potravu, a samici. Ta pilně zahřívá vajíčka a právě se líhnoucí mláďata. 

„V tuto chvíli se v Trmicích vylíhla dvě mláďata, další tři máme na elektrárně v Ledvicích a čtyři v Třeboradicích,“ vypočítává Ota Schnepp, mluvčí společnosti ČEZ. Za loňský rok vyvedli dravci na elektrárnách 14 mláďat.
Energetici spolupracují s ornitology už od roku 2011, kdy umístili první budku na ochoz elektrárny v Tušimicích. Trmická teplárna poskytuje sokolům azyl od roku 2015. „Rádi jsme vyhověli ornitologům, zvláště když se předtím snažil sokolí pár hnízdit na skále v sousedství teplárny. U nás má potřebný klid, aby mohl vyvést mladé,“ přiblížil ředitel teplárny Miroslav Krpec.


Skončila v muzeu
V roce 2017 našli pracovníci trmické teplárny v budce uhynulou sokolí samici. Tehdy ji usmrtil silný poryv větru. Sokolice tak skončila u preparátora a krátce nato v ústeckém muzeu, kde zaujímá čestné místo ve sbírce fauny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.