Překvapení v dudníku…zabrali ho krutihlavové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Překvapení v dudníku…zabrali ho krutihlavové

2018 Loni v něm vyvedli mladé dudci chocholatí.
2018 Loni v něm vyvedli mladé dudci chocholatí. (Foto pro Aha! – Petr Suvorov/Zoo Brno)

Kukačka »vyprdne« vajíčko do cizího hnízda a nechá »majitele«, aby jí potomka odchovali. Překvapení nyní zažili zoologové v brněnské zoo, kteří v areálu nainstalovali dudníky – budky pro vzácné dudky chocholaté. Do jejich »domova« se nastěhoval podobně vzácný opeřenec.    

Pracovníci zahrady našli před pár dny ve speciální budce čtyři čilá mláďata krutihlava obecného. Vůbec je tam nečekali, předpokládali, že tam zahnízdí dudek. „Naše zoo vstoupila do projektu zaměřeného na ochranu dudka chocholatého před třemi lety. Postavili jsme pro ně speciální budky. V letech 2017 a 2018 z nich dudci vyvedli celkem devět mláďat,“ popsal Petr Suvorov, kurátor chovu ptáků a dodal: „Letos tam zahnízdil jiný silně ohrožený druh, krutihlav obecný. Živí se hmyzem a je jedním z typických ukazatelů kvalitní zemědělské krajiny.“

Krutihlav obecný

V České republice žije přibližně dva až čtyři tisíce párů, jeho populace ale neustále klesá. Je zařazen do kategorie silně ohrožený, stejně jako dudek chocholatý.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.