Netradičně vybarvená sýkorka modřinka: Jsi vůbec zdejší? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Netradičně vybarvená sýkorka modřinka: Jsi vůbec zdejší?

Jedna šedá, druhá tradičně žlutá. Přitom samičky stejného druhu.
Jedna šedá, druhá tradičně žlutá. Přitom samičky stejného druhu. (Foto pro Aha! – Petr Lumpe)

To se hned tak nevidí! Zvláštně do šeda zbarvenou sýkoru odchytila ostravská zooložka při kroužkování ptáků na Českolipsku. Zprvu ji měla za asijský druh, pak ale zjistila, že jde o skutečně o modřinku. Není divu, ta naše tradiční je totiž vybarvená pěkně do žluta.

Na první pohled sýkorka připomínala sýkoru azurovou, která pochází ze severovýchodní Asie a do Česka zalétává velmi vzácně. „Chvilku jsme váhali, zda se nejedná o křížence obou sýkor,“ řekla Aha ornitoložka Zoo Ostrava Markéta Ticháčková. Po podrobnějším prozkoumání to bylo vyloučeno. Zjistilo se, že jde o samičku, která právě hnízdí. Neobvyklá barva jí tedy nijak nepřekáží v námluvách.

Sýkora modřinka

Tento pták je jednou z našich nejběžnějších sýkor. Můžeme ji pozorovat v parcích a zahradách, jak hnízdí v budkách, nebo se v zimě objevuje u krmítek. Modřinky jsou stálí ptáci, jen někteří mladí jedinci létají i na větší vzdálenosti jihozápadním směrem, například do Itálie.

Modřinky rády hnízdí v dutinách stromů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.