Na opeřence leze jaro: Ledňáčci na to vlítli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na opeřence leze jaro: Ledňáčci na to vlítli

Ledňáček se nejprve natřásal na větvi...
Ledňáček se nejprve natřásal na větvi... (Foto Pro Aha! – Petra Skůpová)

To je ptáček, pan ledňáček! Našel si nevěstu a hned na to »vlítli«. A při skotačení naši nejbarevnější ptáčci zapomněli i na svou pověstnou opatrnost.

Tyrkysově modrý ptáček s oranžovým bříškem je obvykle mimořádně plachý. Jinak by se kvůli své nápadnosti stal snadnou kořistí kdejakého predátora. Proto si řada lidí myslí, že u nás ledňáčci snad vůbec nežijí. „Létají rychle a těsně nad vodou, pak se skrývají v keřích na zarostlých březích,“ vysvětluje ornitolog Lukáš Viktora. Zamilovaní ledňáčci ale na opatrnost zapomínají a ukážou se v plné kráse. Poletovali i nad hladinou jednoho z pražských rybníků. Sameček se dvořil samičce, předváděl svá pírka a honil se s ní těsně nad hladinou. Pak si vyměňovali dlouhé pohledy a nakonec »šli na věc«.

Útočí na zrcadla

Ledňáčci nejsou jediní opeřenci, na které »leze jaro«. „Lze říct, že právě nyní jsou ptáci nejaktivnější. Víc zpívají, ozývají se, pronásledují... Zkrátka jsou víc vidět,“ říká Lukáš Viktora. Sýkorky a konipasi prý dokonce napadají své vlastní odrazy ve zpětných zrcátkách aut či oken. Domnívají se totiž, že jde o jejich soky.

Víte že...

...ledňáček sedící v kruhu ze svázané stuhy byl osobním znakem krále Václava IV.?

...pak si se samičkou vyměňovali dlouhé pohledy...

...a nakonec se pustili do milostných hrátek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.