Krmítko na zahradě: Nasypte ptáčkům a budete koukat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Krmítko na zahradě: Nasypte ptáčkům a budete koukat!

Slunečnicová nebo dýňová semínka jsou delikatesa.
Slunečnicová nebo dýňová semínka jsou delikatesa. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, scom)

První sníh v novém roce pokryl Česko, udeřily mrazy a ptáčci se najednou hůř dostávají k potravě. Ale my lidi přece máme dobrá srdce a rádi jim pomůžeme přikrmováním na krmítku. Ač se to nezdá, správně umístěné krmítko s vhodnou potravou je ovšem hotová alchymie. Jak na to?

Na ptáčky v zimě se pěkně kouká a sledovat, jak poskakují a zobají, to je přece nádherné divadlo!

Pozor na vánoční pečivo!

Naše snaha ale může mít někdy i zcela opačný účinek. Proto odborníci doporučují poučit se a dobře se před pořízením krmítka připravit. „Začíná to už tím, jak má krmítko vypadat a kam ho vhodně umístit. Pokud chcete mít v zimě parádní ptačí podívanou, kterou žádná televize nenahradí, musíte místo pečlivě vybrat,“ míní šéf záchranné stanice Makov na Písecku Libor Šejna. Dobrodinci by podle něj měli dbát i na výběr potravy. Čím rozmanitější je, tím více druhů ptáků se v krmítku objeví. Jen v Makově už napočítali 43 druhů opeřenců, kteří přilétají pro potravu. Avšak na co by měli lidé dát pozor? „Nejhorší je, když plní krmítka zbytky z kuchyně. Hlavně po Vánocích se tam objevuje koukat pečivo a cukroví, které může být pro mnohé smrtelné,“ připomněl Libor Šejna pravidlo, na které lidé nedbají.

Dezinfekce je nutná

Lidé neměli zapomínat na péči o krmítko. Důležitý je pravidelný úklid a dezinfekce minimálně jedenkrát týdně. Právě při krmení se mohou snadno šířit choroby, kterými trpí napadení ptáci. Nejčastěji je to trichomonóza a pozná se podle nánosu potravy kolem zobáčku. Pták sedí na krmítku, je načepýřený a špatně polyká. „Stejně důležitý je i úklid pod krmítkem. Právě tam se nejčastěji objevují plísně,“ řekl Libor Šejna. Pokud se nakažení ptáci v krmítku objeví, je potřeba urychleně přestat alespoň na 14 dnů krmit a vše vydezinfikovat.

Recept na lojové koule z Makova

Základem je rozehřátý syrový lůj, do toho přidáváme směs – slunečnice, proso, rozdrcené ořechy a další obiloviny. Nanese se to na otevřené šišky, přidělá provázek a nechá venku ztuhnout. Pověšené na stromě to vypadá hezky a přírodně. „Lidé věší lojové koule do sítí. To je ale velmi nebezpečné pro ptáky. Chytnou se za nohu a je z toho smrtící past. Pokud lojové koule koupíte, vždy odstraňte síťku,“ doporučuje Libor Šejna. „Prázdné síťky se navíc rozlítají po krajině a najdou je psi, kterým voní. Olizují to, až to sežerou, a pak nastane další problém.“

Čím přikrmovat?

Není nutné ptáky překrmovat, ale pokud už začnete krmit, je dobré dodávat potravu pravidelně. Ptáci mají nejraději slunečnici, rozdrcené vlašské ořechy, proso, kukuřici, pšenici, strouhanou mrkev, syrový lůj a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkorky tuková směs. Množství potravy přizpůsobujeme aktuálnímu počasí. Více krmiva podáváme za mrazů a vysoké sněhové pokrývky. I v zimě ptáci potřebují vodu. Nezapomeňte proto kromě krmítka i na pítko.

5 pravidel ptačího menu 

1/ Velké NE patří pečivu. Totéž platí pro plesnivé či jinak zkažené krmivo.

2/ Vhodné potraviny z kuchyně jsou například neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj.

3/ Nikdy nedáváme kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky.

4/ Vyhýbáme se i všemu sladkému. Výjimkou je cukr obsažený přímo v ovoci.

5/ Nakrájené jablko ano, doslazované rozinky či sušenky ne.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.