Češi sypou ptáčkům na krmítka: Sýkorek je u nás nejvíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Češi sypou ptáčkům na krmítka: Sýkorek je u nás nejvíc!

Sýkora koňadra se u nás vyskytuje v zimě velmi hojně.
Sýkora koňadra se u nás vyskytuje v zimě velmi hojně.  (Foto ČTK/L. Peřina, ČSO )

Během zimy nemají dostatek potravy, uvítají proto lidskou pomoc v podobě krmítek. Odměnou je pak možnost pozorovat jedinečné divadlo, v němž se zblízka předvedou nejen běžní opeření obyvatelé přilehlého parku či zahrady, ale i skrytě žijící druhy.

Podle předběžných výsledků České společnosti ornitologické (ČSO) se v Česku vyskytuje nejvíce sýkorek koňader. Co ale dávat do krmítek, abychom opeřencům neublížili? „Sypeme tam slunečnici, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory zase tuková směs,“ řekla Aha! ornitoložka Věra Sychrová.

Naopak nikdy nekrmíme plesnivým a zkaženým krmivem. Nedáváme ani kořeněné, solené, uzené, sladké či přepálené kuchyňské zbytky. Vhodná je také neslaná vařená rýže a brambory, strouhaná mrkev, vločky, syrové maso nebo lůj. Opomenout bychom neměli ani pítko s vodou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.