Ptačí krmítka v Českém Švýcarsku lákají i jiná zvířata: Mlsný jelen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ptačí krmítka v Českém Švýcarsku lákají i jiná zvířata: Mlsný jelen!

Slunečnicová semínka šestnácterákovi chutnala.
Slunečnicová semínka šestnácterákovi chutnala. (Foto NP České Švýcarsko, Facebook )

Během chladného období poskytují potravu, kterou by v přírodě jen stěží hledali. Ptačí krmítka v zimě navštěvují tak nejen hladoví opeřenci, ale třeba i mlsný a zvídavý jelen.

Sudokopytník se objevuje u hájovny ve Vysoké Lípě v Národním parku České Švýcarsko. „Je to nepravidelný šestnácterák. To znamená, že na jedné straně má sedm výběžků, na druhé osm. Počítá se strana, kde jich je více, a vynásobí se dvěma,“ vysvětlil Aha! mluvčí Správy parku Tomáš Salov. Opakovaně navštěvuje krmítko, protože mu zvědavost nedá.

„Jsou to gurmáni, pochutnává si na slunečnicových semínkách. Má přehled o svém rajónu, tedy co se kde v jakém ročním období objevuje,“ popsal Salov s tím, že si vždy počká na optimální dobu, kdy se k dobrotám dostane tak, aby ho nikdo nevyrušil. Kromě ptactva a jelena potrava láká i veverky, myši nebo mývaly severní, kteří se v parku v poslední době rozšířili.

Jablka i kůra stromů

Jelen evropský, který se u nás vyskytuje, je výlučně býložravý přežvýkavec. V kterémkoliv období se živí zejména velkým množstvím travin a bylin, které tvoří až 80 procent veškeré stravy. V zimě stoupá v denní porci potravy zastoupení keřů a dřevin: jeleni se živí ostružiníkem, břečťanem nebo okusováním kůry mladých stromků. Mají také rádi kůru a větévky břízy, habru a borovice. Pochutná si i na bukvicích, kaštanech, žaludech, jablkách, mrkvi a krmné řepě.

Pozor na kočky

Při pořízení ptačího krmítka bychom měli volit správné umístění. „Důležité je, aby se k tomu nedostaly kočky. Ty totiž na opeřence číhají a mohou je ohrozit,“ řekl Tomáš Salov. Nejlepší je klidné a dobře přehledné místo, odkud mají ptáci rozhled a mohou včas uniknout před případnými predátory. Myši jim neublíží.

Jak bude?

Dnes: polojasno, ojediněle přeháňky. Den 6 až 10 °C.

Zítra: oblačno, místy déšť. Noc -4 až +2 °C, den 6 až 10 °C.

Čtvrtek: oblačno, místy občasný déšť. Noc 0 až 6 °C, den 6 až 10 °C, v Čechách i 12 °C.

Pátek: oblačno, přeháňky. Noc 2 až 6 °C, den 9 až 13 °C.

Sobota: zataženo, občasný déšť. Noc 0 až 5 °C, den 8 až 12 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.