Lišky, zajíci i koroptve se shodnou: Únor je lásky čas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Lišky, zajíci i koroptve se shodnou: Únor je lásky čas!

Projev sympatií u lišek vypadá jako hádka.
Projev sympatií u lišek vypadá jako hádka. (Foto Jaroslav Vogeltanz)

Liščí kaňkování, zaječí honcování a čiřikání koroptví. I únor je v české přírodě lásky čas. Lišky vábí samce vůní. Ušáci se zase pohlavkují. Kohouti koroptví své vyvolené lákají »písní lásky«.

Když se lišky namlouvají, hlasitě naříkají. Jejich volání je slyšet široko daleko. Samičky za sebou zanechávají pachové stopy, kterými vábí nápadníky. Při setkání na sebe otevírají tlamy plné zubů. „Není v tom agrese, v podstatě se očichávají,“ říká zooložka Romana Anděrová. V okamžiku kdy lišák vyvolenou najde ve správné fázi, páření nic nebrání. Při něm je ale nezahlédnete. Probíhá v noře. Lišky nejsou stydlivky, ale mohlo by jít o život. „Jako u všech psovitých šelem trvá jejich svázání i několik minut a nelze ho předčasně přerušit, protože by se samec mohl poranit. V této době jsou velmi zranitelné,“ vysvětluje zooložka Romana Anděrová.

Zaječí »Itálie«

V čase honcování se jinak samotářští zajíci sdružují do malých hloučků. V této době samci svádějí dost tvrdé souboje. „Vztyčí se a útočí na sebe předními tlapami a zuby,“ popisuje chování roztoužených ušáků Anděrová. Na rozdíl od lišek, zaječice kavalíra neláká, naopak on si ji vyhlédne a snaží se k ní přiblížit. Ona se mu rozhodně neoddá jen tak. Postaví se proti němu a dává mu pohlavky. Jejich boxovačky ale nemají zraněné. Je to zaječí Itálie. Během šarvátek se jim dostanou do varu hormony a páření může začít.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.