Záhada březosti samice rejnoka vyřešena: Žralok je z obliga... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Záhada březosti samice rejnoka vyřešena: Žralok je z obliga...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Foto X.com)

Záhada březí samice rejnoka Charlotte ze Severní Karolíny (deník Aha! informoval) je objasněna. Zaměstnanci laboratoře na základě testů vyloučili možnost, že by ji oplodnil některý z mladých žraloků. Charlotte se zkrátka rozmnožila sama prostřednictvím speciálního reprodukčního procesu.

Samice rejnoka Charlotte pracovníkům laboratoře pořádně zamotala hlavu. Ve vodní nádrži žila v posledních 8 letech bez přítomnosti samců svého druhu. Když se začala zvětšovat, vzniklo podezření, zda nemá v těle nádor. „Udělala se jí boule, která se začala postupně nafukovat,“ popisuje bioložka Brenda Ramerová. Vzápětí se ale ukázalo, že zvíře je březí. První podezření padlo na dva roční žraloky, protože žádní jiní samci se v akváriu v posledních měsících nevyskytovali. To ale bylo záhy nezvratně vyvráceno, i žraloci jsou z obliga.

Charlotte se rozmnožila sama.

„Charlotte se zkrátka rozmnožila sama, pomocí tzv. partenogeneze,“ zní jediné možné vysvětlení. Jde o vzácný typ nepohlavního rozmnožování, které se česky říká také samobřezost nebo pannobřezost. Neoplodněné vajíčko samice splyne s jinou buňkou jejího těla, spustí buněčné dělení a celý proces vede k vytvoření embrya. Chovatelé z laboratoře v Hendersonville ve státě Severní Karolína očekávají, že samice v průběhu nejbližších 2 týdnů přivede na svět až 4 mláďata. „Potomci jsou v takovém případě vždy samice,“ oznamuje bioložka April Smithová.

Kdo to dokáže?

Podle vědecké pracovnice z akvária Georgia Aquarium v Atlantě Kady Lyonsové jde o jediný zdokumentovaný případ rejnoka chovaného v laboratoři, který se tímto způsobem rozmnožil. „Nepřekvapuje mě to, příroda si vždy najde cestu k zachování druhu,“ tvrdí Lyonsová s dodatkem, že jen již byl popsán také u dvou druhů žraloků, ještěrů (varan komodský), hadů (hroznýš královský) anebo hmyzu (včely). Rozmnožování pomocí partenogeneze však nejsou schopni savci.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.