Potápěč se nebojí ostrých zubů: Žralokům otvírá tlamy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Potápěč se nebojí ostrých zubů: Žralokům otvírá tlamy

Velký bílý žralok
Velký bílý žralok  (Armin Rodler, Flickr)

Na noze má pětadvacet stehů, pokousal ho žralok. Po dlouhých letech, kdy se s nimi André Hartman jako první člověk na světě volně potápěl bez ochranné klece. V srpnu oslavil sedmdesátku, pod vodu už se dnes neponoří, ale neřeknou mu jinak než zaříkávač žraloků.

Pochází z Jihoafrické republiky, z Kapského města. Odmalička ho přitahovalo dobrodružství, nebezpečná zvířata. Hrál si s hady, kobra mu byla málo, nebál se vzít do hospody zmiji útočnou, strčit ji do kraťasů a nechat po sobě lézt. Na to málem doplatil jeho kamarád, který, zbaven strachu, chtěl dát hadovi pusu. Kousl ho do nosu a vypadalo to, že nepřežije. Jeho největší vášní se stali bílí žraloci. Lidožravé bestie, považované za nejstrašnější monstra hlubin. Pokusil se mýtus vyvrátit.

„Když jsem byl ve vodě, byl to nával adrenalinu. Všechno, co musíte udělat, je koukat, co žraloci dělají, a být připraven na to reagovat. A to je vše.“ Poprvé se s ním setkal v roce 1977. „Lovil jsem s harpunou, žraloka přilákala krev. Najednou koukám, že na mě zírá velké černé oko. Žralok se vymrštil, otevřel tlamu a kousl. Zakousl se do harpuny jen kousek od mojí ruky. Potom ji vyplivl, zamířil dolů a odplaval pryč,“ líčí André. V dalších šesti letech se se žralokem setkal třiadvacetkrát.

Ukažte, že nejste jedlí

Přišel také na to, co s nimi. „Když se o vás zajímá, musíte počkat. Pokud začne plavat pryč, plavte k lodi. Když to uvidí, začne vás následovat. Počkejte. U vás se otočí a vy zase můžete pomalu plavat k lodi. A nakonec se k ní dostanete,“ říká. „Myslím, že většinou chtějí žrát. Zkoušejí, jestli je ta věc měkká a jedlá. Když čumákem cítí, že je tvrdá, okamžitě ji nechají na pokoji. Proto vám pomůže i malá kamera. Přesvědčte ho, že nejste jedlí, jakkoliv můžete,“ dodává.

Au, noha pokousaná, ale na svém místě.

Jak mu visel na noze

I když se nikdy nebál, nakonec ho zradilo zdraví. V lednu 2004 přišla mírná mrtvice, druhá v roce 2011 byla silnější. „Otevíral jsem žralokům tlamy levou rukou, protože pravá byla paralyzovaná. Moc jsem nevydržel stát. Po druhé mrtvici už neudržím stabilitu,“ vypráví André, jehož pravou nohu zdobí velká jizva – 25 stehů.

Stalo se to ve chvíli, kdy seděl s nohama nad hladinou a chystal se otevřít žralokovi tlamu. „Když jel po návnadě, třikrát jsem zatáhnul. Projela kolem mojí nohy. Žralok se vynořil a zakousnul se do ní. Křičel jsem na kamaráda, že mi visí na noze,“ popisuje. Měl velké štěstí. Kamarád mu tlamu otevřel a nohu zachránil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.