Hlodavci, plazi, a tak dále: Je jim dost teplo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hlodavci, plazi, a tak dále: Je jim dost teplo?

Pes
Pes (Shutterstock)

Teploty jsou teď velmi nízké a mrzneme nejen my, ale i naši mazlíčci. Zejména menším zvířatům hrozí při poklesu teploty zdravotní komplikace, nebo i smrt.

Papoušci a exoti

Papoušci jsou zvířata, která pocházejí z tropických oblastí a jsou citlivá na chlad. Teplota v místnosti, kde se nacházejí, by se měla pohybovat mezi 20 – 25 °C. Andulky a korely jsou odolnější a snášejí i teploty kolem nuly. Při nižších teplotách jim ale přitopte. Nebezpečný je pro ně průvan.

Hlodavci a králíci

Morčata jsou citlivá na chlad a mohou onemocnět, pokud jsou delší dobu v nízké teplotě. Ideální teplota je mezi 18 – 22 °C. Pokud je teplota nižší, můžete použít tepelnou lampu nebo topný kámen. I laboratorní potkani jsou na chlad a na průvan poměrně choulostiví. Teplotu udržujte mezi 18 – 24 °C. Králíci jsou odolnější, a dobře snášejí teploty v rozmezí mezi 10 – 26 °C. Pokud teplota poklesne pod deset, mohou králíci trpět podchlazením.

Plazi

Jsou to zpravidla zvířata, která jsou doma v teplých oblastech a chlad nesnášejí příliš dobře. Například u agam se doporučuje teplota 25 – 30 °C. Pokud je teplota nižší, můžete použít tepelnou lampu nebo topný kámen, aby se agamy udržely v teple. Tělesná teplota hadů je závislá na okolním prostředí, velká většina z nich potřebuje stálou a poměrně vysokou teplotu, jsou však mezi nimi i otužilci, například zmije. Přímé vystavení mrazu je ovšem pro ně fatální.

Kočky

Doma chovaným kočkám jsou venkovní teploty lhostejné, přežijí i v chladnějším bytě. Nicméně právě organismus zvyklý na stálý teplotní komfort je na náhlé změny teploty citlivý. Kočky milují vysedávání za oknem. Nebude-li okno těsnit, může kočka snadno nastydnout. Bezsrstým kočkám pomůže obleček. Na rozdíl od psů jsou ale velice citlivé na to, co jim oblékáte, a může chvíli trvat, než si na to zvyknou. Je důležité volit materiál, který nebude dráždit citlivou kůži. Venkovní kočky musí vynaložit mnohem více energie na udržení tělesného teplotního komfortu. Proto mívají podstatně hustší srst. Pokud ale kočka skutečně žije venku, měla by mít místo, kam může v dobách největších mrazů zalézt. Klesají-li teploty hluboko pod nulu, hrozí kočce omrzliny, zejména na okrajích ušních boltců a packách.

Pes

Teplotní spektrum, ve kterém psi komfortně přežívají, je velké a závislé na rase. Zatímco husky, malamuti, nebo českoslovenští vlčáci bez větších problémů přežijí mráz, naháče mohu podobné podmínky zabít. Obecně je však pro psy vlhko nebezpečnější než suchý mráz, velkou roli hraje i otužilost zvířete. Krátkosrstá plemena by neměla ležet ve sněhu, nebo na neizolované podložce. To samé platí i pro plemena, která nemají podsadu. Pozor dávejte také na omrzliny, omrznout mohu dlouhé a málo osrstěné uši (dogy, ohaři), varlata a penis, případně řitní otvor.

Přečtěte si
Mirka Nová
31. 1. 2024 • 15:18

Super a užitečný článek pro každého, kdo má doma exotického mazlíčka. Zajímalo by mě, jak ostatní majitelé zvládají udržet optimální teploty a podmínky pro své mazlíčky, zejména v zimních měsících. My máme doma psa a nechápu ostatní majitele, kteří nemají problém s tím nechat psíka venku v mrazu. Koupili jsme mu pořádná pelech: http­s://ww­w.ps­inakup­.cz/pe­lechy/ a většinu času tráví tam, nevím proč s tím mají ostatní takový problém.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.