Rozbalování dárků v olomoucké zoo: Po lidech přišla na řadu zvířata | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rozbalování dárků v olomoucké zoo: Po lidech přišla na řadu zvířata

Opice si při rozbalování dárků počínají stejně jako lidé.
Opice si při rozbalování dárků počínají stejně jako lidé. (Foto Aha! – P. Ryšlink, ZOO Milan Kořínek)

Fofrem roztrhat balicí papír, copak asi schovává za poklad? V tohle jsou zvířata i lidé stejní, žene je zvědavost. Podobně, jako probíhal Štědrý večer u stromečků v lidských obydlích, byla sláva i u zvířátek v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Primáti předvedli, že mají k lidem hodně blízko...

Opičky se vrhly na své dárky, dychtivé, zvědavé jako... No, jako opice. Však je také v balíčcích čekalo nejedno dobroučké překvapení. „V dárcích nejsou svetry, pantofle ani elektrické vláčky, ale pamlsky, které jsou běžnou součástí stravy zvířat,“ prozradila Aha! mluvčí zoo Iveta Gronská. „To vánoční balení je vlastně využití svátků k tomu, abychom zvířata aktivovali nějakou neobvyklou zábavou v rámci takzvaného enrichmentu,“ vysvětlila ještě. Aby se zvířata nepřejedla a nezpůsobila si zdravotní potíže, probíhá v zoo krmení prostřednictvím dárečků pod kontrolou krmivářky postupně celé vánoční a novoroční svátky. Kromě primátů dostali nebo dostanou podobné dárky i další obyvatelé olomoucké zoo. Aby neměli ten konec starého roku jednotvárný, nýbrž zábavný.

Co je enrichment?

Anglický výraz enrichment (čti enričment) znamená v souvislosti se zoo obohacení života zvířat, která nežijí ve volné přírodě. Jde o to, aby se povzbudila k činnostem, které jsou pro ně přirozené – což je třeba lov či jiné dobývání potravy. Díky tomu pak lépe prospívají a rozmnožují se.

Ovoce i švábi

V dárečcích, které svěřenci olomoucké zoo dostávají, a to nejen o vánočních svátcích, ale i při jiných příležitostech během roku, bývají ukryty pamlsky. Takové ovoce, ale i červi, švábi či kusy masa jim udělají radost. Dobroty přitom bývají ukryty v různých schovkách – tubusech, dýních či papírových modelech zvířat.

Velbloudí mlsání

Vánoční stromek? I to je pro zvířata dárek. „Pochutnají si především kopytníci – kozorožci, velbloudi a další,“ říká krmivářka Mgr. Dana Smičková s tím, že stromečky, které byly ozdobené, ke zvířatům nesmí. Přijímají pouze ty neprodané, neboť u nich je minimalizováno nebezpečí, že po odstrojení zůstane ve větvích cokoliv, co by zvířatům mohlo ublížit – část ozdoby, háček. No, a pak může nastat třeba velbloudí hostina. Však si hrbáči taky pochutnávali, pěkně bok po boku. Bez zbytečného mlaskání.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.