Šimpanzice v Zoo Ostrava okoukala, jak být mámou: Kloučka kojí, nosí i omývá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Šimpanzice v Zoo Ostrava okoukala, jak být mámou: Kloučka kojí, nosí i omývá

U mámy je stále největší bezpečí.
U mámy je stále největší bezpečí. (Foto pro Aha! – Tomáš Cahlík)

Napínavých pět měsíců mají za sebou chovatelé šimpanzů hornoguinejských v Zoo Ostrava. Šestnáctiletá prvorodička nakonec všechny překvapila, když se ukázala jako skvělá máma. Teď už její potomek odvážně zkoumá okolí.

Primáti nemají péči o mláďata vrozenou, proto byli chovatelé zpočátku napjatí, jak si nezkušená matka povede. „O samečka se vzorně stará. Úročí tak zkušenosti, které získala pozorováním jiných samic při odchovu mláďat,“ říká mluvčí zoo Šárka Nováková.

Máma mládě stále kojí, nosí a pečlivě ho »omývá«. Malý už začíná ochutnávat i pevnou stravu dospělých. Zatím olizuje sladkou šťávu z ovoce. „Stále častěji se odvažuje vzdálit od matky a zkouší šplhat po pletivu,“ dodává mluvčí. Ke hrám – opičinám – ho nejvíc láká o tři roky starší sameček.

Plemenná kniha

Zoo Ostrava vede od roku 2020 Evropský ex situ program, což mimo jiné zahrnuje sestavování plemenné knihy šimpanzů nebo doporučení pro přesuny zvířat v rámci Evropy.

Používají nástroje

Šimpanzi jsou velice vynalézaví. Součástí jejich stravy jsou termiti. Aby se k nim dostali, používají klacíky, které si upraví. V Zoo Ostrava dostávají do umělého termitiště např. rozmačkané ovoce, tvaroh s ovocem apod. Někteří už přišli na to, že když si konec klacíku rozžvýkají a vytvoří jakousi lžičku, naberou tak mnohem více kaše.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.