Zoo Olomouc slaví! Narodila se dvojčátka nejmenších opiček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Zoo Olomouc slaví! Narodila se dvojčátka nejmenších opiček

Vyfotit obě mláďata najednou je velmi vzácné.
Vyfotit obě mláďata najednou je velmi vzácné. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Velkou radost dělají pracovníkům v olomoucké zoo na Svatém Kopečku nejmenší příbuzní člověka na světě – kosmani zakrslí. Na svět totiž přivedli další dvě mláďata.

„Je to opravdu veliká radost, protože tyto opičky jsou nejen nejmenšími primáty na světě, ale také jsou kriticky ohrožené,“ prozradila Aha! mluvčí zoo Iveta Gronská. Právě současný chovný pár dělá pro záchranu svého druhu maximum.

Kosmani zakrslí jsou nejmenšími primáty na světě.

„Na svět už přivedli 26 potomků,“ doplnila Iveta Gronská. Návštěvníci zoo mohou kosmany zakrslé pozorovat v jihoamerickém pavilonu opic. „Pokud chtějí vidět i mláďata, musí se dobře dívat, protože obě jsou téměř pořád jakoby přilepená na zádech otce a starších bratrů,“ konstatovala mluvčí.

Samé zvláštnosti

Kromě toho, že jsou s váhou 100 gramů v dospělosti nejmenší, mají kosmani zakrslí řadu dalších zvláštností. Žijí sice ve skupinách, ale rodí jen jedna dominantní samice. Matky jen kojí, ostatní péči zajišťuje otec a sourozenci. Třebaže jsou malí, jsou skvělými skokany, hupsnou až do vzdálenosti pěti metrů.

Malí kosmánci se stále drží na zádech táty nebo bratrů. Jenže splývají s kožichem, takže jsou sotva vidět. Snad jen, když ukážou tlamičku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.