Mláďata kuny brazilské se mají k světu, a proto... Hop na větev! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mláďata kuny brazilské se mají k světu, a proto... Hop na větev!

Noru opouštějí stále častěji.
Noru opouštějí stále častěji. (Foto Zoo Praha/P. Hamerník)

Dlouho byla závislá na mámě, teď dvě mláďata tayry neboli kuny brazilské v Zoo Praha konečně opouštějí noru.

„Mláďata jsou nejprve slepá a poté ještě dlouho bezmocná, samice je kojí až tři měsíce a i pak je nějakou dobu hlídá. Nyní mají dvojčata nejkritičtější období za sebou,“ vysvětlila vrchní chovatelka malých savců Denisa Zběhlíková. Aby měli prckové sílu šplhat po větvích, vedle mateřského mléka už ochutnávají i měkké ovoce a masitou stravu v podobě drobných hlodavců či kuřat.

Pohlaví neznámé

Mláďata jsou na první pohled totožná, ale pozornému oku neujde, že jedno z nich má po otci tmavěji zbarvenou hlavu, druhé je naopak po matce světlejší. Pohlaví je zatím neznámé.

Aktivní i ve dne

Tayry obývají rozsáhlé území od Mexika až po severní Argentinu. Na rozdíl od většiny lasicovitých šelem jsou aktivní i ve dne, což z nich činí atraktivní druh i pro návštěvníky zoo. Oproti českým kunám jsou navíc o poznání mohutnější, přičemž dospělí jedinci dosahují hmotnosti až pěti kilogramů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.