Tučňáčí zázrak v Zoo Praha: Ptáče sousedé vykopli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tučňáčí zázrak v Zoo Praha: Ptáče sousedé vykopli

V pořadí je tento tučňák Humboldtův již 135. mládě tohoto druhu v historii pražské zoo, svým příběhem však vyniká.
V pořadí je tento tučňák Humboldtův již 135. mládě tohoto druhu v historii pražské zoo, svým příběhem však vyniká. (Foto Zoo Praha/T. Šolcová, P. Hamerník, J. Mezei)

Tučňáček v Zoo Praha je obrovský bojovník. Sotva se vylíhnul a rozkoukal, vyhodil ho agresivní sousedský pár z hnízda. Zdánlivě mrtvé ptáče zachránili veterinář a chovatelé.

„Je to zázračné mládě,“ říká vrchní chovatel Jakub Mezei. Poté, co se tučňáček ocitl v lidské péči, se ani po zotavení nemohl vrátit k rodičům. Pouto bylo přerušeno, a tak se o něj dál starali chovatelé. Kamarádem mu byl plyšový mrož. „Krmili jsme ho přes sondu, poté speciální instantní kaší, pak uměle natrávenými rybami. V necelých dvou měsících konečně přešel na celé ryby,“ vzpomíná Mezei. Ještě ale bylo třeba vyřešit další problém. Malý opeřenec si myslel, že patří k lidem, a ostatních tučňáků se bál. Chovatelé ho nechali jeho druhům přivykat postupně. Teď už pobíhá a plave s hejnem.

Má tři jména

Pohlaví mláděte odhalí až krevní testy. Proto zatím nemá ani definitivní jméno. O tučňáky se starají v Zoo Praha tři chovatelé a každý ptáčeti říká jinak. Ve hře je Buřtík, Láska a neutrální Štístko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.