Záhada v plzeňské záchranné stanici: Proč má husa strach z malinké kachničky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Záhada v plzeňské záchranné stanici: Proč má husa strach z malinké kachničky?

Kachně by rádo bylo v blízkosti housete.
Kachně by rádo bylo v blízkosti housete. (Foto DES OP)

Kuriozita je k vidění v plzeňské záchranné stanici živočichů. Osiřelé mládě husy velké se bojí několikanásobně menšího kachněte. Oba ptáci tak ochráncům občas předvádějí komickou podívanou.

House Vilda sdílí voliéru s osiřelým mládětem kachny divoké. Výrazně větší, statné house má ale z drobného kachňátka panickou hrůzu. „Když se k němu kachně snaží přiblížit, tak před ním utíká a zoufale kejhá, jako by ho honila minimálně liška,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň. Děs se z housete přenese na kachně, které vzápětí začne též prchat před imaginárním nepřítelem. „Stále se v běhu otáčí, hlasitě hystericky piští a vůbec netuší, co že ho to vlastně honí,“ uvedl Makoň.

Zachránkyně Hanička s housetem Vildou.

Situace se zklidní, až když house kachněti uteče. „Ale jen do doby, než se kachně chce schovat pod větší house a začne ho po voliéře zase honit,“ dodal ochránce. Čím kachnička house děsí, je pro všechny záhadou. Naštěstí do voliéry záchranné stanice čerstvě přibyla zraněná husa divoká, a tak se kachna fixuje na ni.

Strašpytel Vilda

Malé house sebrali jako domněle osiřelé v dubnu lidé na jihu Čech a převezli do Plzně. Tam je záhy předali ochráncům. „Zjistili, že ta roztomilá kulička vyžaduje celodenní pozornost, a když ji nemá, tak je docela hlučná,“ řekl Karel Makoň. Mládě vypiplala malá zachránkyně Hanička Makoňová (9). House prospívá, zpět do přírody už se ale nevrátí. Jako rodinu už bere lidi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.