Pozorný kombajnér na Prostějovsku: Zachránil pět motáků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pozorný kombajnér na Prostějovsku: Zachránil pět motáků!

Zachráněné mládě motáka pochopa.
Zachráněné mládě motáka pochopa. (Foto Záchranná stanice Němčice nad Hanou)

Na vlásku visel život pěti mláďat motáka pochopa v poli na Prostějovsku. Kombajnér sečící pole si hnízda s ptáčaty včas všiml a přivolal pracovníky záchranné stanice.

„Nejprve jsme našli hnízdo se čtyřmi mláďaty. Dali jsme ho do bezpečí na kraj pole, že ho tam snad rodiče najdou. Když ale do druhého dne k hnízdu nikdo nepřilétl, volali jsme záchrannou stanici,“ prozradil brigádník Matěj Žanda (19), který kombajn doprovázel. „Další den jsme pak našli ještě jedno mládě,“ dodal.

„Telefonoval nám kombajnér, že při práci uviděl v poli hnízdo mláďat, pravděpodobně nějakého dravce,“ popisovala zásah vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Němčicích nad Hanou Lidmila Kňourková. „My jsme na místě zjistili, že jde o mláďata motáka pochopa. Ptáčata jsme odvezli k nám do stanice, kde budou tak dlouho, dokud nebudou schopna vypuštění do přírody,“ vysvětlila. Období žní znamená pro němčickou záchrannou stanici nejvíc práce v roce. „Denně přijímáme několik telefonátů a v podstatě jsme nonstop v terénu a snažíme se maximálně pomoci. Přemístěním, převozem, či radou,“ konstatovala Lidmila Kňourková.

Lidmila Kňourková je duší němčické záchranné stanice pro volně žijící živočichy.

Hnízdí na zemi

Moták pochop patří k našim největším opeřeným dravcům. Délka těla je až 56 centimetrů a rozpětí křídel 130 centimetrů. Samice jsou tmavší než samci. Jako jediní naši draví ptáci staví motáci svá hnízda na zemi. Na zimu odlétají na jih Evropy a do Afriky.

Houpavý let

Pro motáka je typický houpavý let nízko nad terénem s křídly ve tvaru široce rozevřeného písmene V. Pozorovateli může jeho let připadat, jako kdyby se dravec ve vzduchu potácel či motal. Odtud jeho český název moták. Jde však o skvělé lovce, chytá hraboše, žáby, vodní ptáky, hmyz i ryby. Díky vynikajícímu sluchu může lovit ve dne i v noci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.