Supy ze Zlína vypustili do přírody: Krouží nad Bulharskem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Supy ze Zlína vypustili do přírody: Krouží nad Bulharskem

Supice se vznášejí nad horami středního Balkánu. Jedna má na křídle vysílačku.
Supice se vznášejí nad horami středního Balkánu. Jedna má na křídle vysílačku. (Foto Vladimir Vovchev, scom)

Další úspěch Zoo Zlín! Do volné přírody byly vypuštěny dvě samice supa bělohlavého, které loni předali kolegům z Bulharska. Nyní už krouží nad horami středního Balkánu.

Zlínská zoo odeslala do Bulharska ochranářské organizaci Green Balkans již 22 supů – patnáct bělohlavých, šest mrchožravých a jednoho hnědého. „Obě samice se v roce 2022 nejprve připojily k ostatním supům, čekajícím na vypuštění do volné přírody. Letos na jaře je kolegové přemístili do adapční a vypouštěcí voliéry v Národním parku Centrální Balkán, aby se adaptovaly a zapamatovaly si tamní prostředí. Mladí supi se často rádi zatoulávají i do vzdálených míst,“ vysvětlila mluvčí zlínské zoo Romana Mikešová. Samice mají připevněny křídelní značky EK a EM a jedna dostala miniaturní vysílačku pro mapování pohybu. Supi patří k nejohroženějším ptákům na světě.

Odchov pod rodiči

Zoo Zlín je hrdá na to, že jako jedna z mála v Evropě odchovává supy přirozeným způsobem, tzn. přímo pod rodiči. „Je to důležité. Tito ptáci tak mají všechny správné instinkty nutné k tomu, aby jednou byli schopni žít volně v přírodě,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.