Nový pár tapírů v ústecké zoo: Láska v ohrožení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nový pár tapírů v ústecké zoo: Láska v ohrožení!

Samec Copaschi přišel do ústecké zoo z Lipska.
Samec Copaschi přišel do ústecké zoo z Lipska. (Foto Aha! – M. I. Volf)

Na jedné straně on, tapír Copaschi (15), na druhé straně ona, tapíří samice Zola (7). K sobě zatím nesmí, aby si neublížili. Jsou totiž novými obyvateli zoo v Ústí nad Labem a jejich seznamování bývá dramatické.

„Zadaptovali jsme pro tapíry čabrakové bývalý pavilon slonů a díky tomu získali perspektivní chovný pár. Jejich spojení v tomto prostoru by ale mohlo být nebezpečné, protože v počátku bývají nervózní,“ vysvětlila mluvčí zoo Veronika Schranková. Ven se ale zatím z uzavřeného pavilonu nedostanou. „Rádi bychom je vypustili do rozlehlého venkovního výběhu. V tom nám však brání nevyhovující spojovací koridor,“ podotkl chovatel Petr Kiebel. Zoo tak chce do podzimu chodbu vybudovat, aby byla pro tapíry bezpečná. „S ústeckou komunitní nadací jsme vypsali sbírku na její vybudování a nazvali ji Seznamka pro tapíry,“ doplnila mluvčí. Cílová částka je 120 tisíc a jak přispět, najdou lidé na stránkách www.zoousti.cz.

Zplodí vzácného potomka?

Venkovní výběh je pro tapíry důležitý také pro rozmnožování. A to je právě cílem ústeckých ošetřovatelů. Tapír čabrakový je totiž na červeném seznamu ohrožených druhů. „A to především kvůli lovu a odlesňování. Tím ztrácí přirozené prostředí k životu. Udržení jeho populace v zoologických zahradách je proto velmi důležité,“ přiblížil chovatel Petr Kiebel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.