Hlučné kamiony zmizely a nastala... Čapí invaze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Hlučné kamiony zmizely a nastala... Čapí invaze!

Čápi si užívají nezvyklého klidu v obci.
Čápi si užívají nezvyklého klidu v obci. (Foto Aha! – J. Gartnerová, R. Wrola)

Takový čapí nálet lidé v Ropici na Frýdecko-Místecku nečekali. Roky obci vévodilo jedno hnízdo přímo u silně frekventované silnice a druhé trochu stranou. Po nedávném otevření druhé části obchvatu Třince, který odvedl kamiony z centra vesnice, tam nyní mají další čtyři nová hnízda.

„Máme u nás nečekaně hodně dětí, možná že se o chlapečky postarali právě čápi,“ smála se starostka Ropice Gabriela Szmeková. „Pro nás je to rarita. Neslyšel jsem o žádné jiné vesnici, kde by bylo tolik čapích hnízd,“ řekl zdejší rodák. Jedno nové hnízdo je vlevo u silnice při příjezdu od Třince a další tři kousek od sebe z opačného směru od Českého Těšína. „Máme v okolí mokřady s obojživelníky a rozlehlá pole s hraboši, takže u nás čápi nehladoví,“ zmínila pracovnice obecního úřadu.

Všechna čerstvě postavená hnízda jsou na sloupech elektrického vedení, takže se místní bojí, aby se opeřenci nepopálili. A také, aby proto nedocházelo k výpadkům elektřiny. Jelikož je čáp chráněný, elektrikáři nemohou jen tak samovolně do jeho hnízda zasahovat. O velkém riziku mluví i ornitolog Dan Křenek. „Hrozí zkratování drátů. Když bude vlhko nebo pršet, mláďata mohou dostat ránu, kterou nemusí přežít,“ podotkl Křenek.

Proč ten nárůst?

Větší klid v obci ale nemusí mít na nárůst čapích hnízd vliv. „Vždyť původní pár hnízdí roky přímo u silnice. Možná je to spíše dostatkem potravy v místě. A je také možné, že noví stavitelé hnízd jsou potomky dvou párů starousedlíků. Většinou se mladí motají okolo,“ uvedl Dan Křenek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.