Čáp se chytil do želez: Učí se chodit s protézou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Čáp se chytil do želez: Učí se chodit s protézou!

Výrobce s veterináři a ochránci přírody našli nejvhodnější protézu.
Výrobce s veterináři a ochránci přírody našli nejvhodnější protézu. (Foto Záchranná stanice Makov)

Statečně se pere se životem mladý čáp, který na jaře přišel o nohu. Chytil se do želez a nezbylo, než mu odumřelou část amputovat. Teď se učí chodit pomocí speciální protézy, kterou mu na míru vyrobil protetik. Jen díky ní žije.

Původně to s čápem vypadala špatně. Ochránci přírody si ale s veterináři řekli, že ho zkusí zachránit a najít cestu, jak mu zbývající kus života nějak ulehčit. „Šancí pro něj byla výroba náhradní nohy. Využili jsme bezplatné nabídky firmy Protetica Medica, která vyrábí protézy pro lidi. Od té doby začala cesta hledání a zkoušení, jaká protéza by mu nejlépe vyhovovala,“ uvedl šéf záchranné stanice Libor Šejna.

Jedna ze zkoušených protéz.

Desítky hodin s ním strávil protetik Jan Červený, který mu dělal otisky a postupně vyrobil protézy různého sklonu, velikosti a šířky. „Už jsme mu vyzkoušeli pět verzí a pořád se snažíme o vylepšení. Protézy dělám přes třicet let, ale pro ptáka je to poprvé. Vím, jak reaguje lidská kůže na materiál, ale jak bude v budoucnu reagovat kůže ptačí, je otázkou,“ řekl Červený.

Co se stalo

Do záchranné stanice Makov na Písecku zavolal 7. dubna muž, který při procházce zahlédl na louce čápa chyceného do želez. Přestože jsou tyto pasti u nás zakázané, někdo ji nastražil do rybníka u Radomyšle. „Veterináři museli nohu amputovat. Navíc se rána špatně hojila. Čáp musel na reoperaci a přišel o další kousek. Nevypadalo to s ním dobře, ale zvládl to,“ popsal Libor Šejna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.