Postřelený čáp: Už nikdy nevzlétne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Postřelený čáp: Už nikdy nevzlétne!

Zatímneznámý gauner postřelil čápa Příborníčka z hnízda v Příboře na Novojičínsku. Pták už nikdy nebude létat.
Zatímneznámý gauner postřelil čápa Příborníčka z hnízda v Příboře na Novojičínsku. Pták už nikdy nebude létat. (Záchranná stanice Bartošovice)

Velmi vážná zranění! Neznámý darebák postřelil čápa, který obýval hnízdo na komíně restaurace U Čápa v Příboře na Novojičínsku. Po střelci pátrá policie, pomáhají hospoda, ochranáři i radnice. Čáp zůstane odkázaný na péči lidí. Pokud přežije...

Samce čápa bílého, kterému místní neřeknou jinak než Příborníček, kdosi střelil do křídla, způsobil mu tříštivou zlomeninu a další těžká zranění. „Podle svědků raněný pták ke vší smůle ještě narazil do hromosvodu,“ řekl šéf restaurace U Čápa Miroslav Vaněk. Čápa mají v intenzivní péči pracovníci záchranné stanice v Bartošovicích. Kvůli provedení náročné operace ho vezli až do Ostravy. „Došlo k otevřené fraktuře pravé pažní kosti, kost byla obnažena v délce 8 centimetrů a byla částečně roztříštěna,“ popisuje závažnost situace zdravotní zpráva. Čáp má nyní sešroubované křídlo.

Přestože se Příborníčkův stav mírně zlepšil, vyhráno nemá. „Je apatický, potravu sám přijímat nechce. Ve volné přírodě už nikdy nebude létat a zůstane v péči lidí,“ uvedl šéf bartošovické stanice Petr Orel. Stanice podala trestní oznámení.

Zraněný Příborníček po operaci.

Už má jiného Samici, které místní říkají Cukřenka, střelec krutě sebral životního partnera. „Příroda ale bleskurychle zareagovala. Čápici, které hrozilo, že nebude mít šanci sama ubránit hnízdo proti jinému páru, k sobě pustila nového samce. Hnízdo začali okamžitě zvelebovat. „Teď do hry vstoupil další nápadník. Tak uvidíme,“ řekl šéf restaurace Miroslav Vaněk.

Týrání zvířat

Kriminálka řeší postřelení čápa jako týrání zvířat, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel. „Uvítáme jakékoliv informace na lince 158,“ uvedl policista René Černohorský. Lidé mohou zavolat i na číslo příborské radnice 974 735 344.



Přečtěte si
qwerta
15. 4. 2023 • 19:02

indianka
15. 4. 2023 • 15:19

To je tak smutný. Kvůli střelbě nějakýho zmetka má čáp Příborníček kromě utrpení ze zranění úplně zničený život. Nedivím se, že je nešťastný. Přišel o partnerku, možnost normálního života v páru s čápátkama, o svobodu a možnost létat. Je mi ho moc líto. A tomu zmetkovi přeju utrpení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.