Před týdnem se vrátil a chytil se do želez: Čáp přišel o nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Před týdnem se vrátil a chytil se do želez: Čáp přišel o nohu!

Záchranář Libor Šejna s těžce poraněným čápem.
Záchranář Libor Šejna s těžce poraněným čápem. (Foto Záchranná stanice Makov)

Po zimě se přesně před týdnem vrátil čáp na komín v Radomyšli, na Velký pátek se chytil do želez a přišel o nohu. Smrtící past je v Česku přitom zakázaná, navíc byla v místě, kam se mohou dostat děti.

Poraněného čápa odchytil u malého rybníka na okraji městyse na Strakonicku Libor Šejna ze záchranné stanice Makov. „Další nastražená železa byla hned pod hladinou na kraji rybníka, zřejmě byla nalíčena na chráněnou vydru říční. Ten rybník je vedle silnice, běžně přístupný. Snadno se tam třeba při stříhání proutí na pomlázky mohly chytit děti,“ popsal.

Událost zaskočila obyvatele Radomyšle. „Čápi tu sídlí léta, na přílet se vždycky těší celá vesnice. Je to naprostá bezohlednost. Citově nás to zasáhlo. Případ řeší policie, kterou jsme přivolali,“ řekl Aha! místostarosta Milan Koubovský. Ochránci přírody čápa převezli na specializovanou kliniku do Kralup nad Vltavou, kde se podrobil operaci. „Bohužel, nohu už se mu zachránit nepodařilo. Zatím zůstává na klinice a jeho osud je nejistý,“ poznamenal Šejna.

Pasti jsou zakázány

Používání nášlapných pastí zákon v Česku od roku 2001 striktně zakazuje. Zvíře se do nich obvykle chytí za přední tlapu nebo čenich a tím se zmrzačí. Nemůže lovit, žrát a čeká ho dlouhá trýznivá smrt. Pokud se podaří dopadnout viníka, hrozí mu pokuta, případně až roční vězení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.