Statečný čáp přišel o nohu... Téměř roční boj nakonec prohrál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Statečný čáp přišel o nohu... Téměř roční boj nakonec prohrál

Záchranář Libor Šejna s poraněným čápem.
Záchranář Libor Šejna s poraněným čápem. (Foto Záchranná stanice Makov a archiv Jana Červeného)

Čáp František se chytil do zakázaných želez a přišel o končetinu. Ochránci přírody, veterináři a výrobce protéz spojili síly, aby mu těžký úděl ulehčili. Šancí byla protéza. Téměř po roce však, přes jejich velkou snahu, musel být František uspán.

„Museli jsme léčení ukončit. Pahýl nohy se zanítil, odumřel a další léčba by dobrý výsledek nepřinesla,“ posteskl si šéf záchranné stanice Makov na Písecku Libor Šejna. Zpočátku to ale vypadalo nadějně. Jan Červený z firmy Protetika Medica, která se specializuje na výrobu protéz pro lidi, se s nadšením pustil do výroby náhradní nohy. „S čápem strávil stovky hodin, na klinice i u nás ve stanici. Pořád vymýšlel, upravoval, předělával a vozil různé typy protéz pro čápa. Vše zdarma. Dal mu jméno František a dělal, co mohl, aby mu pomohl. A když už bylo jasné, že cesta do Kralup na kliniku je poslední, přijel se rozloučit,“ řekl Libor Šejna.

Chápal, že pomáhají?

Jan Červený neskrýval, jak moc ho osud Františka zasáhl. „Přirostl mi k srdci. Je to podobné, jako když ztratíte blízkého člověka. František měl obdivuhodnou trpělivost, byl v klidu, i když mu to určitě nebylo někdy příjemné. Jako by věděl, že mu chceme pomoci. Tím nám šel naproti. Díky němu už zase víme víc o tom, jak by měla ptačí protéza vypadat. Klidně do toho půjdu znova,“ řekl protetik.

Čáp musel podstoupit několik operací.

Čapí průkopník

Žádný pták bez nohy nemá šanci na dlouhodobé přežití. „Provizorní protézy se už používají, ale my bychom rádi s veterináři a protetiky našli co nejlepší způsob, jak v budoucnu takto zraněným ptákům pomoci. A právě František byl jakýmsi průkopníkem nového způsobu léčby. Díky němu tušíme, jak by mohla taková protéza vypadat a co je při tom důležité,“ řekl Libor Šejna.

Mají podezřelého

Kriminalisté obvinili z týrání zvířat muže (26) ze Strakonicka. „Ten měl v dubnu loňského roku nastražit do prostoru rybníků u městyse Radomyšl dvě čelisťové pasti. Do jedné z nich se za levou končetinu chytil čáp bílý. Čekáme na písemnou zprávu o zdravotním stavu čápa. Ta v kvalifikaci případu může hrát důležitou roli,“ řekla policistka Jaromíra Nováková. Pachateli hrozí až tři roky za mřížemi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.