Čáp do Afriky neodletěl... Na špacíru Opavou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čáp do Afriky neodletěl... Na špacíru Opavou

Čáp, který neodletěl do tepla, měl štěstí, že ho ve městě nic nepřejelo.
Čáp, který neodletěl do tepla, měl štěstí, že ho ve městě nic nepřejelo.  (Foto Záchranná stanice Bartošovice)

Až napodruhé se podařilo ochráncům přírody odchytit čápa, který se motal přímo v centru Opavy mezi auty a paneláky. Jeho odchycení komplikoval silný provoz. Poslední roky se stává stále častěji, že čápi bílí u nás přezimují, a nejen ti, kterým v odletu do teplých krajin brání nějaký handicap. „Pokud se však uchýlí do městského prostředí, je na řadě složitý a i časově náročný odchyt,“ uvedli ochránci.

Jedinec, který sice mohl v některých Opavanech vyvolat připomínku jara, byť kvůli současným mrazům jen na vteřinu, stráví zbytek zimy v záchranné stanici v Bartošovicích na Novojičínsku. Odtud ho na jaře vypustí opět ven.

Záhada přezimování

Čáp se živí převážně hraboši, myšmi, žábami, ty však v zasněžené krajině nyní nenajde. Jak tedy zvládne přečkat zimu? „Když je mírná, přezimovat dokáže, při tuhých mrazech je to pro něj těžké. Někteří jedinci pak často hledají potravu třeba na skládkách,“ uvedla Věra Sychrová z České ornitologické společnosti. Ta vyzývá veřejnost, aby zimní pozorování čápů zadávala do databáze birds.cz a pomohla tak rozluštit záhadu, proč u nás někteří čápi zůstávají celý rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.