Kormoráni loví na Berounce: Za den půl kila ryb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Kormoráni loví na Berounce: Za den půl kila ryb!

Kormoráni loví především plotice, okouny, oukleje a jelce. Tyhle rybky tvoří přes 75 % jejich kořisti.
Kormoráni loví především plotice, okouny, oukleje a jelce. Tyhle rybky tvoří přes 75 % jejich kořisti. (Foto pro Aha! – Jaroslav Vogeltanz)

Krásní a velmi inteligentní, takoví jsou kormoráni velcí. Navíc jde o skvělé potápěče a lovce, což netěší rybáře. Spořádají totiž hromadu ryb. Jedna kolonie obdivuhodných opeřenců se na letošní zimu zabydlela u Berounky v Plzni.

Na rozdíl od jiných vodních ptáků nemají kormoráni promaštěné peří. Co se zdá být nedostatkem, je v jejich případě výhodou. „Křídla používají jako vesla. Jejich peří nasákne vodou a působí jako závaží u potápěče, aby se dostali do hloubky, kde honí ryby,“ vysvětluje ornitoložka Věra Přibylová. Jakmile kořist uloví, musí kormoráni z vody ven. Můžeme je pak vidět, jak sedí s roztaženými křídly, aby se usušili. Tito krasavci jsou velcí jedlíci. Zhltnou každou rybu menší než 25 cm. Jeden pták jich spotřebuje zhruba půl kila denně. 

Chytří a rychlí

Kormoráni jsou u nás chráněni, přesto lze na jejich odstřel získat výjimky. Ani pak nemají jejich odpůrci vyhráno. Ptáci jsou velmi pozorní, chytří a reagují rychle. Z hejna trefíte podle ornitoložky jednoho. Ostatní se už drží z dostřelu. Dokonce prý poznají člověka s flintou a stáhnou se do bezpečí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.