Z Atlantiku až do severočeské Kamenice: Dobří lososi se vracejí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Z Atlantiku až do severočeské Kamenice: Dobří lososi se vracejí

Promění se v lososy a zamíří k oceánu.
Promění se v lososy a zamíří k oceánu. (Foto Český rybářský svaz, Tomáš Kava)

Překonali stovky kilometrů, překážky v podobě jezů i hladových vyder a kormoránů. Řeč je o šestici dospělých lososů, která se letos vrátila z Atlantiku do řeky Kamenice u Jetřichovic na Děčínsku.

V podobě malých plůdků je v Kamenici vysadili před čtyřmi lety rybáři ze Severočeského územního rybářského svazu. „Odplují až do Atlantického oceánu. Jako dospělí se následně vracejí zpět do míst, kde byli vysazeni,“ popsal technik svazu Miloš Marek. Tady by se měli tzv. vytřít, tedy založit na novou generaci lososů. Jenže ze zhruba 40 tisíc vysazených jedinců se jich vrátí jen hrstka. „Největší problém při migraci tohoto jedinečného druhu tvoří překážky jak na plavebním stupni u Hamburku, tak především překážky v Česku,“ vysvětlil mluvčí Severočeského rybářského svazu Jan Skalský. Ryby, jimž se podaří překonat jezy, také mohou padnout za oběť hladovým predátorům. Číhají na ně například vydry, kormoráni nebo volavky.

Už čtyři miliony

O návrat lososů začal svaz usilovat už roku 1998. Za tu dobu nasadil do řek v děčínském okrese kolem 4 milionů lososích mláďat. Zpátky se jich ale vrátilo jen několik stovek. Nejdále se podařilo lososům dostat do Ohře na Litoměřicku, náhodný úlovek byl zaznamenán např. i v Ústí nad Labem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.