Kapitální úlovek Miroslava Vojtka (31): Candát měří 94 cm a váží 10 kg | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kapitální úlovek Miroslava Vojtka (31): Candát měří 94 cm a váží 10 kg

Mirek Vojtek ulovil kapitálního candáta.
Mirek Vojtek ulovil kapitálního candáta. (Foto Miroslav Vojtek)

To se jen tak nevidí! Téměř metrový a zhruba desetikilový candát si žil v Labi, na rozhraní středních a severních Čech. Ale jen do chvíle, než ho před několika dny z vody vytáhl rybář Miroslav Vojtek (31) z Prahy. Svůj kapitální úlovek změřil, vyfotil a... pustil zpět do řeky.

Na candáty vyrazil před několika dny na Labe, konkrétní místo ale prozradit nechtěl. Jen to, že jde o místo, kde je řeka daleko čistší než na svém dolním toku. „Dostal jsem ránu do prutu. Myslel jsem si, že jde o menšího sumce. Ale jakmile jsem uviděl rybu pod lodí, věděl jsem, že jde o obrovského candáta,“ přiblížil Miroslav Vojtek vteřiny před tím, než rybu podběrákem vytáhl z řeky. Rozměry candáta překvapily i zkušeného rybáře. Na délku má 94 centimetrů a odhadem okolo 10 kilo. „Nikdy dřív jsem takhle velkého candáta ani neviděl,“ neskrývá muž své nadšení. Za monstrózním úlovkem stojí podle Mirka, jenž rybaří už od svých tří let, nespočet vycházek k vodě, milion náhozů, stovky utrhaných nástrah a nekonečné mrznutí či moknutí. „Vše se ale dnes změnilo touto rybou! Neskutečná radost a myslím, že na dlouho nový osobáček,“ dodal rybář.

Ryba za pět tisíc

Kilo candáta stojí v obchodech kolem 500 korun. Úlovek by tak vyšel v přepočtu na zhruba pět tisíc. „Pro mě má ale mnohem vyšší cenu, je to trofejní ryba, u které nejde o peníze, ale o radost z toho, že se podařil unikátní úlovek,“ poznamenal Mirek.

Gumová rybička

Vojtek svůj životní úlovek zasekl na háček s rybí atrapou. „Použil jsem dánskou gumovou nástrahu, zatíženou 15 gramovou hlavičkou. Její váhu jsem vyhodnotil jako optimální gramáž na průtok vody a sílu větru,“ popsal s tím, že právě hmotnost je při tzv. vláčení rozhodující. „Záleží, jak ta nástraha rychle padá ke dnu,“ doplnil.

Lahodné maso

Přestože rybu pustil zpět do řeky, na candátím mase si Mirek rád pochutná. Prozradil i recept. „Tato ryba má vynikající bílé maso, které není třeba zabíjet nějakým speciálním kořením. Takže stačí nasolit, opepřit, pokapat citronem, přidat máslo a nechat péct v troubě.“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.