Na Žatecku uhynuly stovky ryb: Usmrtila je fekálie?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Na Žatecku uhynuly stovky ryb: Usmrtila je fekálie?!

Rybník se nachází u Velké Černoci.
Rybník se nachází u Velké Černoci. (Foto pro Aha! – Jan Skalsk)

Stovky kaprů, cejnů, plotic i candátů uhynuly v rybníce u Velké Černoci na Žatecku. Některé ryby plavaly bezvládně na hladině, další se včera celý den snažili vylovit rybáři ze dna.

„Jak se teď oteplí, může se to teprve plně projevit. Bavíme se ale nejméně o stovkách kilogramů,“ přiblížil mluvčí Českého rybářského svazu pro severní Čechy Jan Skalský. Za hromadným úhynem je nejspíš nepochopitelný přístup jedné ze zemědělských firem, která vyváží fekálie.

Ty podle očitého svědka vypouštěla v bezprostřední blízkosti rybníka, u kanálu, který ho napájí. Rybáři se obrátili na policii. „Na místě byly odebrány chemické stopy, které byly odeslány k rozboru. Věc šetříme pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Firmě tak v případě prokázání viny hrozí zákaz činnosti.

Úbytek kyslíku

Ryby ve vodě potřebují kyslík. Ten jim v případě znečištění výkaly rapidně ubývá. „Bakterie obsažené ve fekáliích kyslík pohlcují a ryby se prakticky udusí,“ vysvětlil mluvčí Skalský.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.