Eliška (17) je přebornicí v rybolovných technikách: Medaile loví jako kapry | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Eliška (17) je přebornicí v rybolovných technikách: Medaile loví jako kapry

Už jako šestiletá tahala z vody pěkné macky.
Už jako šestiletá tahala z vody pěkné macky. (Foto Aha! – Karel Janeček, archiv Elišky Vladykové)

Gymnazistka Eliška Vladyková (17) z Bohumína nosí pomyslnou královskou korunu mezi rybáři. Na svém kontě má už 29 medailí a pohárů ze sportovních klání v rybolovné technice. Vévodí jim tři zlaté medaile z mistrovství světa.

Když bylo Elišce 7 let, propadla odvětví zvanému rybolovná technika neboli casting. Jde o souhrnné označení pro několik disciplín sportovního rybolovu. Zmíněný sport vychází z potřeby rybáře zasáhnout cíl, nebo dohodit co nejdál.

„Když mě vidí lidé třeba v autobusu s pruty, hned se ptají: Berou? Berou? Odpovídám, že neberou, protože ryby nechytám,“ usmívá se studentka gymnázia. Sportovní rybolovná technika se neodehrává u vody, ale na suchu. „Speciálně upravenými pruty se zátěží se hází na terče a do dálky. Nejvíc mě baví házení muškou do dálky a házení zátěží na terče do vzdálenosti 10 až 18 metrů. Nejsložitější je pro mě technika z otočky u hodu do dálky,“ vysvětluje mistryně světa.

Eliščina sbírka trofejí je úctyhodná.

Na letošním mistrovství světa v rybolovné technice v Českých Budějovicích získala Eliška kromě třech zlatých ještě dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. „Chci se nominovat i na světový šampionát ve Švédsku v roce 2024,“ plánuje Eliška.

Vášní je pro ni i hudba

Aby toho nebylo málo, Eliška je také hudebně nadaná. Už jako malá tahala maminku k základní umělecké škole a pod okny poslouchala, jak její žáci zpívají a hrají. „Nyní tam působím jako zpěvačka a houslistka Hudecké muziky. Naše slezské nářečí je nádherné, plné citu,“ těší Elišku. Nejradši má prý písničku Zavřeli mě do komůrky, která je jednou ze slezských národních písní. Již 10 let hraje i na klavír.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.